1 чаша (250 мл) ориз
1 глава лук
½ лимон
2 супени лъжици олио
200 мл вермут (може и сухо бяло вино)
1 кубче бульон
2 супени лъжици настърган пармезан
За салцата:
450 мл доматен сок от консерва с цели домати
2 домата
1 чушка
1 супена лъжица люта чушка
2 чесън
1 супена лъжица доматено пюре
1 супена лъжица захар
2 лъжица смлян червен пипер
Зелен сос:
15-20 листа босилек
100 - 150 мл зехтин
2 супени лъжици пармезан
За това ястие задължително използвайте качествен зехтин.
Оризът се измива и отделя. В по-широка тенджерка се слага зехтинът и се пържи ситно нарязаният лук около 1-2 минути. Добавя се оризът и се запържва за 1-2 минути, като се внимава да не пожълтее. Пържи се на умерена температура.
Прибавя се малко вермут/вино и се разбърква добре. Добавя се и бульонът.
Когато виното почти се изпари и оризът малко набъбне, започнете да доливате вода на всеки пет минути. Когато оризът е наполовина сварен, добавете настърганата кора от половин лимон. В последните минути от готвенето добавете останалата част от лимоновата кора. По-голямата част от течността трябва да се изпари по време на готвенето, но не цялата, защото оризът ще попие и след като изключите котлона.
Когато е готово, смесете олиото и настъргания пармезан, посолете на вкус и внимателно смесете с ориза, за да не се разпаднат зърната. Оставете малко да престои. Ако оризът стане прекалено гъст, преди сервиране може да добавите малко прясно мляко.
Червен сос:
В дълбок тиган загрейте зехтина и запържете нарязаната чушка около 2-3 минути. Добавете нарязаните лук и люта чушка и запържете още минутка.
Добавете доматения сос от консерва, а ако доматите са цели, ги нарежете. Добавете захарта, солта, червения пипер, доматеното пюре и разбъркайте добре. Варете, докато течността се изпари. Трябва да получите фин гъст сос. Последните 3-4 минути от готвенето добавете нарязаните пресни домати.
Зелен сос:
Сложете в блендер зехтина, листата босилек и пармезана и смелете всичко фино.
Поднесете ризотото с червения и зеления сос.