Рискови фактори за рак – хора в най-голям риск са…
Помислете дали наистина си заслужава да поемете този риск. Запознайте се с най-големите рискови фактори за рак, за да се предпазите от неговата евентуална поява с годините.
Най-голямата причина за рака е разбира се употребата на цигари.
Цигарите са враг номер 1 и при рак на устата, гърлото, гласните струни и стомаха.
За да не се стига толкова далеч, е необходимо да се предотврати употребата на тютюн като цяло – дъвчене, пушене и смъркане. Нужно е да избягвате и пасивното пушене.
Приемът на алкохол увеличава риска от развитие на рак на устата, гласните струни, червата, гърлото и черния дроб.
100 грама алкохол дневно увеличава риска от развитие на рак с до 4 и дори 6 пъти в сравнение с тези хора, които не приемат спиртни напитки или приемат алкохол в умерени дози.
Когато ограничите до минимум приетото количество алкохол дневно, вие ще намалите и риска от поява на рак с времето.
Наднорменото тегло и затлъстяване също са едни от основните фактори за поява на рак. Говорим най-вече за рак на бъбреците, матката, дебелото черво, стомаха, простатата, на гърдата при жени в пост-менопауза, панкреаса и жлъчния мехур.
Започнете да поддържате теглото си с физическа активност и пълноценно хранене.
Прекомерно излагане на слънчева светлина
В малки количества слънчевата светлина е полезна за тялото, тъй като се произвежда витамин Д. Излагането на много силно слънце обаче никак не е за предпочитане.
Същото се отнася и за изкуствените източници на ултравиолетово излъчване (примерно солариум).
По този начин се увеличава риска от развитие на рак на кожата . Добра предпазна мярка е използването на защитни препарати за кожата, избягване на прекалено силно слънчево греене и не на последно място подходящо облекло.
Определено съществува връзка между появата на рак и приемът на определени храни. Ако всеки ден се консумират по близо 100 гр зеленчуци и плодове, ще бъде намален риска от поява на рак на устата с до 20%, а рак на стомаха с близо 30%.
Обработеното и червеното месо пък увеличават риска от развитие на рак на червата. При рак на стомаха опасна се оказва солта, а също така и солените храни.
За да се предпазите, е необходимо задължително да намалите консумацията на наситени мазнини, високо енергийни храни, твърде големи количества захар, солени храни, пържени и препечени ястия. Приемайте най-вече здравословни и разнообразни продукти.
Рискови фактори за рак са още инфекциите и ниската физическа активност. Затова спортувайте активно!