Маята се разтваря в малко хладка вода (200 мл вода). Прибавя се захарта и се оставя да шупне. Втасалата мая се влага в тестото и се замесва с останалите продукти. Маста трябва да е мека, но в твърдо състояние, не разтопена. Тестото да се меси на хладно, да не втасва във фурни и хлебопекарни, иначе мазнината излиза! Тестото се замесва с ниска температура - 24 градуса. Едното яйце се отделя за намазване и малко в плънката - обърква се със сиренето. Замесва се тестото и се оставя само 30 минути да се отпуска на стайна температура! Разделя се на късове, оформя се, поставя се от плънката. Оформените рогчета се нареждат в тави и се оставят за окончателно втасване 45 мин. отново на стайна температура! (Това е важно за теста с голямо съдържание на мазнини, защото на топло излизат от тестото!).
Втасалото тесто се намазва с яйце и се пече в загрята фурна на 230-240 градуса (без вентилатор) за 10 минути. От това количество стават доста бройки, може да приготвите рогчетата и от половин доза.
Автор:
Христо Мавродиев, Бургас