Тези мекички изобщо не са мазни, не попиват олио, меки са като памук и ефирни. Могат да се консумират както солени, така и сладки.
Това ни пише читателката ни Жасмина Попова, която любезно ни предостави рецептата за тези чудни Мекици с газирана вода :
Мекици с газирана вода
Продукти:
- 150 мл газирана вода
- 400 мл хладко мляко
- 2 яйца
- 6 супени лъжици олио
- 1 суха мая
- 1 чаена лъжичка захар
- 1 чаена лъжичка сол
- 1 капачка ракия
- около 1 кг брашно
Приготвяне:
Разтворете маята в хладкото мляко с една чаена лъжичка захар, добавете яйцата, олиото и газираната вода.
Отделете малко от брашното (за по-късно, ако е необходимо, добавете за омесване), след това поръсете сол и с постепенно добавяне на течните съставки замесете меко и гладко тесто, което не лепне по ръцете.
Снимка: youtube
Покрийте тестото с прозрачно фолио и го оставете в хладилника да престои една нощ.
На следващия ден разточете тестото върху набрашнена работна повърхност и разточете кора с дебелина около 5 мм.
С чаша се изрязват кръгчета, които се оставят да втасат малко и да удвоят обема си. След това се пържат в умерено загрято олио, равномерно от двете страни.
Снимка: youtube
И сега малката ми тайна: Поставете 3-4 клечки за зъби в олиото, за да не загори при пърженето.
Снимка: youtube
Да ви е сладко!