Сладкото от сини сливи има специфичен, неустоим вкус, който е идеален за различни сладкиши, торти, палачинки, върху кифлички и пр...
Тази рецепта е възможно най-простичката и не изисква непрекъснато бъркане и стоене на котлона. Сладкото просто се пече във фурната и става прекрасно и на цвят, и на вкус.
Сладко от сини сливи на фурна
Необходими продукти:
- 5 кг сини сливи
- 600 г захар
По желание:
- 150 мл ром
- 2-3 пак. ванилова захар
- малко канела
- около 20 мл винен оцет (½ кафена чаша)
Съвет: Ако приготвяте сладко от друг сорт сливи, които не са много сладки, за тях на 3 кг се добавя приблизително 1 кг захар.
Приготвяне:
Сините сливи се измиват добре в няколко води, след което се разполовяват и се отстраняват костилките. Поставете ги в голяма тенджера. Включете фурната да загрява до 250 градуса.
Сложете тенджерата с почистените сливи на котлона и оставете да заври, след което варете една минута. През това време фурната ще загрее.
Сварените сливи се изсипват в съда, в който ще се пекат, след което се слагат в загрятата фурна.
Снимка: youtube
Снимка: youtube
Извадете ги около средата на печенето, ще забележите, че са пуснали сока си.
Добавете половин килограм захар и при необходимост добавете още. Разбъркайте и върнете във фурната да се допече. Проверявайте и разбърквайте сладкото от време на време, на всеки половин час след като започнете да печете.
Снимка: youtube
В зависимост от сочността и сорта на сливите, сладкото трябва да се готви приблизително 2-3 часа. Когато прецените, че е готово, извадете малко в поднос и оставете да изстине, след което проверете плътността.
Снимка: youtube
Насипете горещото сладко в буркани и ги затворете и обърнете с капачките надолу, за да ги вакуумирате.
Снимка: youtube
Оставете ги да изстинат напълно.
Снимка: youtube
Преди края на печенето можете да добавите и 150 мл ром за вкус, 2-3 пак. ванилова захар (може и малко канела) и около 20 мл винен оцет (½ кафена чаша), който се добавя около 15 минути преди края, за да може сладкото има приятен червен цвят, миризмата се изпарява и не се усеща.
Снимка: youtube
Снимка: youtube
Да ви е сладко!