Родих се, откакто го правя така: Сладко от сливи, печено на фурна - без да висиш на котлона и да бъркаш до прималяване!

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Родих се, откакто го правя така: Сладко от сливи, печено на фурна - без да висиш на котлона и да бъркаш до прималяване!
Родих се, откакто го правя така: Сладко от сливи, печено на фурна - без да висиш на котлона и да...
2280
Източник: За Жената
Родих се, откакто го правя така: Сладко от сливи, печено на фурна - без да висиш на котлона и да бъркаш до прималяване!
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Сладкото от сини сливи има специфичен, неустоим вкус, който е идеален за различни сладкиши, торти, палачинки, върху кифлички и пр...

Тази рецепта е възможно най-простичката и не изисква непрекъснато бъркане и стоене на котлона. Сладкото просто се пече във фурната и става прекрасно и на цвят, и на вкус.

Запишете си лесната рецепта за Сладко от сини сливи на фурна :

Сладко от сини сливи на фурна

Необходими продукти:  

  • 5 кг сини сливи
  • 600 г захар

По желание:

  • 150 мл ром
  • 2-3 пак. ванилова захар
  • малко канела
  • около 20 мл винен оцет (½ кафена чаша)

Съвет: Ако приготвяте сладко от друг сорт сливи, които не са много сладки, за тях на 3 кг се добавя приблизително 1 кг захар.

Приготвяне:

Сините сливи се измиват добре в няколко води, след което се разполовяват и се отстраняват костилките. Поставете ги в голяма тенджера. Включете фурната да загрява до 250 градуса.

Сложете тенджерата с почистените сливи на котлона и оставете да заври, след което варете една минута. През това време фурната ще загрее.

Сварените сливи се изсипват в съда, в който ще се пекат, след което се слагат в загрятата фурна.

тава сливи

Снимка: youtube

сливи във фурната

Снимка: youtube

Извадете ги около средата на печенето, ще забележите, че са пуснали сока си.

Добавете половин килограм захар и при необходимост добавете още. Разбъркайте и върнете във фурната да се допече. Проверявайте и разбърквайте сладкото от време на време, на всеки половин час след като започнете да печете.

сливов мармалад

Снимка: youtube

В зависимост от сочността и сорта на сливите, сладкото трябва да се готви приблизително 2-3 часа. Когато прецените, че е готово, извадете малко в поднос и оставете да изстине, след което проверете плътността.

сладко от сливи на фурна

Снимка: youtube

Насипете горещото сладко в буркани и ги затворете и обърнете с капачките надолу, за да ги вакуумирате.

сладко от сливи в буркани

Снимка: youtube

Оставете ги да изстинат напълно.

мармалад сини сливи

Снимка: youtube

Преди края на печенето можете да добавите и 150 мл ром за вкус, 2-3 пак. ванилова захар (може и малко канела) и около 20 мл винен оцет (½ кафена чаша), който се добавя около 15 минути преди края, за да може сладкото има приятен червен цвят, миризмата се изпарява и не се усеща.

мармалад сини сливи

Снимка: youtube


мармалад от сливи на фурна

Снимка: youtube

Да ви е сладко!

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft