Родопите са известни със своите уникално вкусни ястия - помислете си само за невероятния пататник или ароматния и вкусен клин... Днес ви представяме още един любим родопски специалитет - марудници или с други думи - родопски палачинки .
Родопски марудници
Продукти:
2 яйца
400 гр.кисело мляко (1 кофичка, с не много висока масленост)
400 гр.пшеничено брашно
щипка сода бикарбонат
щипка сол
1 ч.л.захар или мед
50-100 гр.масло за намазване
Приготвяне:
Разбъркайте киселото мляко с щипка сода в дълбок съд - да шупне.
Разбийте яйцата с лъжичка захар или мед, след което ги добавете към млякото.
Добавете пресятото брашно, заедно с щипка сол, като бъркате до получаване на гъста хомогенна смес.
Палачинките се приготвят на умерено загрят тиган или както е в оригиналната рецепта - на сач.
Намажете тигана/сача с олио и с голям черпак сипете и разстелете сместа до около 2 мм дебелина.
Поради гъстотата на тестото, марудниците стават по-добели от стандартните палачинки, но се запичат значително по-бързо, така че трябва да действате бързо с обръщането.
Щом се изпекат от двете страни, ги намажете хубаво с масло - да лъснат. Поднесете със сладка или солена плънка - според предпочитанията и вкуса.