Да се лекуваме с подправки и билки вместо с хапчета

вход през zajenata.bg
За Жената
Полезни съвети
Здравни съвети
Да се лекуваме с подправки и билки вместо с хапчета
38281

Прясната зеленина или ароматните растения, които използваме за подправки, са необходими и незаменими в кухнята. Нищо не може да се сравни с дъха на пресен магданоз, зелен лук или чесън в салатата . Ментата и мелисата могат да заместят чая, а ако добавите риган към пицата и приготвените на скара ястия - ще постигнете невероятен вкус.

Ароматните билки се използват от хората за храна, както и за лечение на различни заболявания вече хиляди години.

Пресни или изсушени, билките винаги присъстват в рецептите. Преди всичко те са ценни със съдържанието на витамин С и каротиноиди, които могат да неутрализират свободните радикали.

Дори и малко количество магданоз покрива 20% от дневните нужди на организма от витамин С и 30% от необходимия провитамин А. Освен това много билки имат лечебни свойства: копър - антиспазматични, кориандър - отлично възбуждащо и микробицидно средство, магданоз - антисептик и диуретик, лукът и копърът подобряват храносмилането и т.н.

Нарязаната зеленина, измита и подсушена, се съхранява в херметична опаковка в хладилника до десет дни. Може също така да запази свежестта и като я поставите в чаша вода, сменяте водата и подрязвате стъблата всеки ден. И какво удоволствие е да отглеждате ароматни билки на балкона или в кухнята! Те не изискват специални грижи, но ще са като истинско бижу в дома ви и ще го наситят с аромат. Прясната зеленина е по-добре да се нарязва с ножица, непосредствено над готовото ястие. Ако все пак предпочитате нож, използвайте пластмасови или стъклени дъски за рязане, тъй като дървените поглъщат по-голямата част от етеричните масла на растенията.

Зеленината много лесно се замразява, като при това запазва почти всичките си полезни свойства.

Току-що отрязана, се измива и подсушава. Най-лесният начин е да разпределите билките на отделни порции, да ги опаковате в алуминиево фолио и да ги замразите. Така по всяко време на годината винаги ще разполагате с пресни билки. Важно е всички листа преди замразяване да са пресни и сухи, тогава трудът ви няма да е напразен. Зеленината може и да се изсуши, което също е много лесно да се направи в домашни условия. Просто оставете листата на слънце на проветриво място. Изсушените билки запазват аромата си в плътно затворени стъклени буркани около три месеца. Трябва да се съхраняват в защитено от светлина и топлина място. Можете да експериментирате с отделни смеси от билки: за риба, пиле, супи, салати и др.

Ароматът на билките лесно се поема от други вещества. Например можете да си направите вкъщи ароматизирано растително масло или сол.

Ароматните билки се добавят не само към ястия, те притежават и полезни свойства, които хората от незапомнени времена използват за лечение на болести и за поддържане на здравето.
 

Здраве за дамите
Любовни
модни
отслабване
Съвети за кожата
Съвети за косата
Фитнес
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft