Днес сме ви подготвили една страхотна рецепта, която със сигурност ще се хареса на всеки любител на тиквичките и ястията от тях.
Говорим за превъзходна разядка с тиквички и боб , която е много вкусна както върху хляб, така и като гарнитура към месо...
Изключително много напомня прословутата консерва Ропотамо от близкото минало, но се приготвя в изцяло зеленчуков вариант, без риба.
Вариантите са наистина много и сме убедени, че ако веднъж опитате рецептата, ще ви хареса.
За да си приготвите тази рецепта, ще ви трябват следните съставки:
Ропотамо от тиквички за зимата
Продукти:
600 гр. стар боб
2 кг тиквички
400 гр.
400 гр. моркови
по 1 връзка копър и магданоз
150 гр. захар
50 гр. сол
1 ч.л. синап (горчица на прах)
10 зърна черен пипер
150 гр.олио
300 мл вода
200 гр. доматена паста
100 мл оцет 9%
Приготвяне:
Накиснете боба през нощта. На сутринта излейте водата, залейте с прясна вода и сварете до готовност на зърната.
Нарежете тиквичките на дребни кубчета (може да не ги белите, ако са млади).
Нарежете лука на дребно. Морковите обелете, измийте и настържете на едро ренде. Наситнете зелениите.
Смесете в тенджерата лука и морковите. Добавете захарта, солта, горчицата, черния пипер, олиото, водата и варете 30 минути.
Добавете сварения боб, доматите, зелените подправки и варете заедно още 15 минути.
След това прибавете оцета, разбъркайте и разпределете горещата смес в стерилизирани буркани. Затворете плътно с капаци.
А ето и видео към рецептата с подробни указания: