За тестото:
1 яйце
1/2 чаена лъжичка бакпулвер
150 гр. масло
4 супени лъжици захар
1 пакетче ванилова захар
300 гр. брашно
щипка сол
За шоколадовия крем:
500 мл прясно мляко
2 пудинга шоколад
10 супени лъжици захар
100 гр. шоколад за готвене
80 гр. масло
малко пудра захар, орехи или лешници
В купа за месене разбийте маслото, захарта, солта и яйцето. Към тях добавете бакпулвера, ванилията и бавно добавяйки брашно замесете тесто. Тестото се постави в хладилник, докато приготвим плънката.
В малко количество мляко разтваряме двата пудинга заедно със захарта. Останалото мляко загряваме и приготвяме пудинга според указанията на опаковката. Разбърква се постоянно, за да не загори. В горещия пудинг се добавят шоколадът и маслото и с миксер се разбива, докато се получи хубав гладък крем.
Кремът се покрива със стреч фолио, докато се работи с тестото, за да не хване коричка.
От тестото се разточва тънък кръг с размерите на тавата или формата за печене, който след това се прехвърля внимателно вътре. Кремът се изсипва върху тестото, изравнява се и отгоре с ренде се настъргва останалата част от тестото.
Сладкишът се пече половин час на 200 градуса.
Охлажда се и се нарязва на парчета по желание.
Забележка.
Извадете маслото няколко часа на стайна температура, преди да започнете да месите тестото.
Готовия сладкиш наръсете с пудра захар, счукани орехи или лешници.
Добър апетит !!!