Можете да приготвите милион различни ястия от тиквички. В нашия архив можете да намерите много рецепти с тиквички, предназначени за предястие, обяд или гарнитура.
Ако искате обаче да направите нещо по-здравословно, без да харчите много, не пропускайте тази рецепта.
Не се пържат в тиган и не е нужно капка олио за приготвянето им. Пръчиците от тиквички се приготвят лесно. Това е бърза рецепта и отнема няколко минути за приготвяне.
У дома започнах да ги правя почти всеки ден, тези тиквички са по-добри даже от пилешките и рибните пръчици, а децата ги обожават, даже ги предпочитат пред хрупкавите пържени картофки.
Можете да ги поднесете с чеснов или млечен сос, а по-долу можете да прочетете рецепта за сос със сметана, който върви най-добре с тези вкусни тиквени пръчици . Децата ги обичат най-много, но и възрастните не им "прощават". Ето какво ви трябва:
Златни пръчици от тиквички
Продукти:
- 2 тиквички (700 гр.)
- 2/3 ч. л. сол
- 1-2 яйца в зависимост от големината им
- 4 с. л. галета
- 1 ч. л. чесън на прах или гранули
- щипка черен пипер
- 1 ч.л. смлян червен пипер
- 1/2 ч. л. риган
- 2 с. л. брашно
- 70 г твърдо сирене или кашкавал
Приготвяне:
И двете тиквички не трябва да се белят, ако са млади и кората им е тънка, но ако кората е дебела е препоръчително да се обелят. Отрежете ги от двата края, при стъблото и в удебеления край.
Снимка: Pinterest
Разполовете ги, така че да имате четири малки половинки, които пасват добре на размера на стандартните пилешки пръсти.
Снимка: Pinterest
Така нарязаните половинки след това се нарязват на тънки лентички с големина по избор. Най-добре е да не са прекалено тънки или дебели (вижте на снимката горе как се режат). Прехвърлете тиквичките в по-дълбок съд, посолете ги с една чаена лъжичка сол и ги оставете да се отцедят за около 10 минути.
Снимка: Pinterest
През това време в купа сложете 4 супени лъжици галета, 1 чаена лъжичка чесън на прах или гранули, щипка черен пипер, 1 чаена лъжичка смлян червен пипер и 1/2 чаена лъжичка риган. Смесете сухите съставки. След това настържете кашкавала (сиренето) на по-ситната страна на рендето и го добавете към сухите съставки.
Снимка: Pinterest
Снимка: Pinterest
Сиренето ще полепне по пръчиците и ще им придаде прекрасен аромат. В отделна купа се разбива 1 яйце, а ако свърши при пърженето, се добавя още едно. Можете да добавите щипка сол към яйцето.
След изминалото време прецедете тиквичките от водата, след което ги прехвърлете в по-дълбок съд (за предпочитане пластмасов), за който разполагате с подходящ капак.
Първо се слагат половината пръчици (в зависимост от големината на купата), след което се добавя 1 супена лъжица брашно.
Снимка: Pinterest
Затворете капака и разклатете бързо тиквичките, докато се "облепят" с брашното. Направете същото и с втората половина от тиквичките, ако сте ги разделили.
Брашното ще ги направи по-хрупкави. След това потопете всяка тиквичка в разбитото яйце и когато се напои я прехвърлете в сместа от сирене и сухи съставки. С помощта на две вилички наредете пръчиците в тава, застлана с хартия за печене на малко разстояние.
Снимка: Pinterest
Снимка: Pinterest
Всички тиквички се приготвят по този начин.
Снимка: Pinterest
Включете фурната да загрее на 200 градуса, след което изпечете тиквичките около 25 минути, докато станат хрупкави. Може да ги печете на един включен нагревател.
Снимка: Pinterest
Предлаган сос - необходими съставки: 4 супени лъжици сметана, ситно нарязан копър и 1 скилидка чесън.
ПРОЦЕДУРА: Смесете съставките и прекарайте чесъна през преса. Сервирайте тиквичките с този сос.
Снимка: Pinterest
Да ви е сладко!