Представяме ви десерт, достоен за празнично меню или за грандиозен финал на семейния обяд! Поглезете гостите си с невероятното Руло Ореховка (оригиналното му име е Руло Орехов гриляж ) и те ще останат омагьосани от невероятния му вкус! Запишете си необходимите продукти:
Руло Ореховка
НЕОБХОДИМИ СЪСТАВКИ:
- 8 яйца
- 8 с.л. захар
- 8 с.л.
ЗА КРЕМА:
- 4 яйца
- 8 супени лъжици захар
- 1 ванилова захар
- 250 г масло или маргарин
- 150 г гриляж (как се приготвя е обяснено по-долу)
- 100 г шоколад
ЗА ПОРЪСВАНЕ:
- 200 г захар
- 150 г орехи
ПРИГОТВЯНЕ:
Белтъците на 8-те яйца се разбиват на пяна, постепенно се добавя захарта, а след като стане на твърд сняг, продължава разбиването и един по един се добавят жълтъците. Накрая внимателно с лъжица се добавя предварително смесеното брашно с орехите.
Разбъркайте бавно с лъжицата отдолу-нагоре, за да остане сместа въздушна. В тази смес няма бакпулвер, а който иска може да добави щипка.
Сместа се разпределя равномерно в голямата тава на фурната, която предварително сме застлали с хартия за печене. Изпечете кората в загрята фурна на 180 градуса и докато е гореща я навийте на руло с помощта на мокра кърпа.
За крема: сварете на водна баня яйцата, разбити с 8 супени лъжици захар. Като сместа изстине, се добавя маслото и ако е необходимо се добавя още малко пудра захар. Разбъркайте добре и разделете крема на две части и оставете още малко настрана за измазване на рулото.
В едната част от крема добавете смлян или ситно натрошен гриляж, а в другата - разтопен шоколад.
Развийте кората, първо я покрийте с шоколадовия крем, след това върху него сложете гриляжа, след което отново навийте стегнато руло.
Снимка: YouTube
Намажете цялото руло отгоре с останалия крем и поръсете с останалия гриляж. Когато изстине, се нарязва на тънки парченца.
За гриляжа или крокана: разтопете захарта като за карамел, внимавайте да не загори. Когато се разтопи и придобие карамелен цвят, се добавят орехите и сместа се изсипва върху намазана с олио чиния.
Когато сместа изстине и се втвърди, я натрошете и стрийте в хаванче или я смелете в блендер или в кухненски робот.
Снимка: YouTube
Рулото е много вкусно, като фин сладкиш, а ако искате да е по-засищащо може да добавите още 100 гр. масло и също толкова пудра захар. Сигурни сме, че ще ви хареса.
Снимка: YouTube