Продукти за тестото:
500 мл прясно мляко
11 с.л. брашно
1 с.л. сол
100 гр. масло или маргарин
6 яйца
1 бакпулвер
по желание - пресен лук, магданоз
За плънката:
500 гр. сирене
200 мл заквасена сметана
100-200 гр. майонеза, в зависимост от твърдостта на сиренето
100 гр. кисели краставички
сол на вкус
250-300 гр. шунка или салам, нарязани на тънки резени
Включете фурната загрява на 200 градуса. Застелете две големи тави с хартия за печене. Ако желаете рулото да бъде украсено, поръсете тавите с нарязан пресен лук или магданоз (някаква зелена подправка).
Разбъркайте брашното и солта в 400 мл прясно мляко. Останалата част от млякото сложете на огъня и веднага след като се загрее, изсипете вътре брашнената смес и бъркайте, докато сместа се превърне в плътна топка и започне да се отделя от стените на съда. Свалете от огъня, добавете масло / маргарин и бъркайте, докато се разтопи. Добавете в тестото яйцата едно по едно, като след всяко яйце добре разбърквате. Накрая бакпулвера, разбъркайте добре и разделете тестото на две равни части. Изсипете двете половини тесто в двете подготвени тави, загладете добре повърхността и ги изпечете в предварително загрята фурна 12-15 минути.
Извадете изпечените кори от фурната, покрийте със суха кърпа и обърнете върху нея блата. Оставете корите да се охладят добре.
За плънката: смесете сиренето, сметаната и майонезата. Добавете настърганите или накълцани краставички и объркайте всичко много добре. Разделете сместа на две. Заделете по две лъжици от всяка смес. С остатъка от крема намажете двата блата. Отгоре подредете плътно резените шунка или салам и ги намажете с останалите 2 лъжици от крема. Завийте на плътно руло.
По същия начин оформете и другото руло.
Увийте рулата в алуминиево фолио и ги оставете в хладилника за една нощ. На следващия ден нарежете на пръстени и сервирайте.