За рулото:
500 гр спанак
100 гр масло
80 гр брашно
300 мл прясно мляко
1 чаена лъжичка сол
5 яйца
малко черен пипер
За плънката:
200 гр крема сирене (натурално или с вкус на гъби, шунка или подправки)
150 гр заквасена сметана с висок процент масленост
200 гр шунка (нарязана на кубчета или тънки шайби)
3-4 кисели краставички (нарязани на кубчета)
малко праз, шунка, гъби ... (по избор - за плънката)
Изчистеният и добре измит спанак се бланшира за кратко в кипяща вода, в която сте добавили малко сол и сода бикарбонат.
Маслото се разтопява и в него за кратко се запържва брашното, като се внимава да не прегори. Прибавят се спанакът и млякото и при често бъркане сместа се вари, докато добие гъстотата на смес за палачинки. Оставя се да се охлади.
Фурната се загрява на 200 градуса.
В сместа от тигана се добавят 5 жълтъка, предварително разбити с вилица и разбитите на сняг с малко сол белтъци. Разбърква се с шпатула. Сместа се прехвърля в покрита с хартия за печене правоъгълна тавичка и се пече около 30 минути.
Веднага след изпичането обърнете блата върху напръскана с вода домакинска кърпа, обелете хартията за печене и навийте блата заедно с кърпата на руло. Оставете да изстине, а през това време пригответе плънката.
Смесете в купа всички съставки за плънката, а при необходимост добавете сол или други съставки по ваш избор. Развийте изстиналото руло, намажете го с плънката и отново завийте, този път без кърпата.
Отгоре украсете със заквасена сметана, майонеза, настъргано сирене или кашкавал и пр. - според вкуса и фантазията.