2 патладжана
зехтин
около 250 гр. изцедено кисело мляко
2-3 скилидки чесън - счукан
няколко листа пресен босилек, нарязани на ситно
сол
за соса:
4 настъргани домата
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
1 ч.л. червен пипер
чесън, черен пипер и пресен босилек - на вкус
Патладжаните се измиват и нарязват по дължина на филии с дебелина 0,4-5 мм. Посоляват се и се оставят за около 20-тина минути да се отцедят от горчивия сос. Измиват се хубаво със студена вода и се подсушават с домакински салфетки. Тиганът, в който ще пържите, се загрява. Всяка патладжанена филийка се маже с домакинска четка с малко зехтин и се изпържва. Готовите филийки се оставят да изстинат, след което се мажат със следната смес: изцеденото кисело мляко, смесено с чесъна, нарязания босилек и сол на вкус. Завиват се на рула и се подреждат в чиния.
За соса: в тиган се капва малко зехтин, добавят се настърганите домати, овкусяват се със солта, захарта и червения пипер. Оставя се да къкри на тих огън, докато течността се редуцира и се сгъсти. Маха се от огъня и се добавят малко чесън, черен пипер и пресен босилек.
Рулцата се поднасят залети с доматения сос.