Руска диетоложка съветва жените: Яжте сланина на закуска, най-добре без хляб!

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
Здравословно хранене
Руска диетоложка съветва жените: Яжте сланина на закуска, най-добре без хляб!
6205
Източник: pl
Снимков материал: pixabay.com
Руска диетоложка съветва жените: Яжте сланина на закуска, най-добре без хляб!

Сланината е един от най-обсъжданите от диетолозите продукти напоследък. Тя преживя истински "ренесанс", след като години наред бе отричана и набеждавана за вредна храна, водеща до висок холестерол и наднормено тегло.

Най-новите изследвания в областта на здравословното хранене обаче сочат нещо съвсем друго - в умерени количества сланината не само не е вредна, ами дори има и редица ползи за човешкото (и в частност женското) тяло.

Според руския диетолог д-р Екатерина Волкова тази храна съдържа животински мазнини, които трябва да бъдат включени в ежедневната диета. Освен това сланината съдържа ненаситени омега-3 мазнини.

Експертът също така предупреждава, че няма място за притеснение от повишаване на нивата на холестерола поради ежедневната консумация на тази храна. Само 20-30% от холестерола идва в тялото от храната, останалата част се синтезира от черния дроб.

плато сланина

"Разбира се, всичко е полезно в умерени количества. Не прекалявайте със сланината - 20-30 грама е нормално количество“, каза д-р Волкова. Лекарят отбелязва, че този продукт е добър стимулатор на функциите на жлъчния мехур и отличен източник на мастноразтворими витамини.

Необходимо е да ядете сланината без хляб и още по-добре - през първата половина на деня. Лекарят предупреждава, че пушеният продукт не е най-добрият вариант, тъй като съдържа много сол. Ползи от сланината мазнините, съдържащи се в свинската мас, се усвояват бързо и не натоварват черния дроб. Благодарение на мастните киселини в нейния състав метаболизмът се подобрява.

“Има погрешно схващане, че свинската мас допринася за наднорменото тегло. Но в случая трупането на излишни килограми не се дължи на сланина, а на хляба, с който много хора я консумират. Свинската мас, разбира се, в умерени количества, насърчава загубата на тегло и бързото изграждане на мускулите , тъй като е пълноценен източник на протеини", казва лекарят.

филийка със сланина

Мазнините, съдържащи се в продукта, участват в синтеза на сърфактант - филм, който покрива белите дробове и ги прави еластични. Благодарение на това се увеличава способността на белите дробове да пропускат кислород и дихателният процес се стабилизира. Свинската мас е източник на енергия, така че се изисква да не се прекалява с консумираните количества от нея.

Най-добре е тази храна да се яде през първата половина на деня и не повече от 50 грама на ден. Нейната консумация е противопоказана на празен стомах, тя натоварва панкреаса и може да предизвика развитие на панкреатит. Сланината съдържа ценни ненаситени мазнини, включително рядката арахидонова киселина. Това помага за премахване на токсините от тялото, подобрява имунитета и осигурява защита срещу вируси, пише аctualno.com.

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft