Прочутата руска билкарка Елена Федоровна Зайцева твърди , че най-често срещаните плевели могат да ни спасят от много болести. Тя се кълне в три билки : "Бог буквално ги е хвърлил под краката ни!"
От тези три билки може да се направи напитка или чай, а комбинацията им носи на тялото абсолютно здраве .
Пирей
„Кучешко жито“, житняк, пълзящ пирей (лат. Elymus repens) е прословут плевел, който Бог буквално е хвърлил под краката ни. Няма градина без плевели. Няма болест, която тревата да не може да излекува: Използва се в широк диапазон, от офталмология до онкология.
Наблюдавайте само котките и кучетата, които често инстинктивно консумират именно тази трева. За хората този плевел е безценен, защото възстановява нарушената обмяна на веществата.
Екстрактът от пирей лекува кисти, инфекции на пикочните пътища, премахва камъни в бъбреците и жлъчката, лекува белодробни заболявания, хроничен бронхит, чревни заболявания, диабет, хипертония.
Коренът на плевела лекува дисфункция на яйчниците при жени, туберкулоза, фурункулоза.
Просто няма противопоказания за употребата на тази билка. По-здравословна и по-вкусна от пшеницата. Изсушенияят корен може да се използва за приготвяне на кафе или каша, а тези, които са живели през Втората световна война, помнят добре вкуса на тази билка.
Глухарче
Глухарчето също се счита за плевел. В началото на пролетта е необходимо да откъснете младите листа от глухарче, да ги накиснете във вода, за да се освободи горчивината, и да направите салата от тях.
От тези листа може да се свари яхния, а коренът да се запече с картофи. Листата от глухарче лекуват анемия, рак на стомаха и черния дроб, артрит, остеопороза, възпалени лимфни възли...
През есента, ако видите глухарче, което не е цъфнало, изкопайте корена и го изсушете – чисто съкровище е.
Репей
Репеят (чичек, бутрак) е билка, която може да се използва при много видове рак. Може да лекува диабет, бронхит, артрит, ревматизъм, остеопороза, фрактури на кости, хернии...
Помага за лечение на чернодробни тумори, както и цироза на черния дроб. Помага за понижаване на холестерола, лекува бъбреците, премахва камъни в бъбреците и жлъчния мехур.
Коренът от репей предотвратява грип и нормализира температурата. Чай от корен от репей и цвят от липа успешно лекуват настинки и грип.
От сух и смлян корен може да се изпече хляб и каша, а от листата да се направи вкусна яхния или салата.
От сухия корен на репей, глухарче и пирей можете да приготвите вкусна и здравословна смес от кафе.
Елена Федоровна Зайцева съветва корените на този плевел да се изкопават през пролетта, но може да се изсуши и естествено през есента, след което да се смила и да се използва за приготвяне на каша, здравословно кафе или хляб.
Как да си направим чай от корените
Елена препоръчва да вземете една чаена лъжичка сух и смлян корен от една от билките и да я накиснете в 400 мл вряща вода. Оставете чая да къкри 10 минути, след което отстранете от котлона.
Оставете чая да престои два часа, след което пийте по половин чаша три пъти на ден, преди всяко основно хранене.
Не е необходимо да смесвате корените, за да направите чай. Пийте чай от глухарче за една седмица, след това чай от репей през втората седмица и чай от пирей през третата седмица.