Ако искате да отслабнете, трябва да приемате по-малко калории от обикновено и това е ясно на всички. Например, ако дневните ви нужди са били 1800 калории, намалете ги до 1500 или 1200 калории, ако искате да усетите ефекта.
Жените обикновено приемат по 1200 калории и за да отслабнат трябва да намалят дневния си прием с 800 калории. Но прилагането на този метод никак не е лесно, главно защото изисква да преброите калориите на всички храни, които ще ядете този ден, да търсите в таблици, да претегляте храната...
Има обаче трик, който може да заблуди тялото, т.е. чувството за глад, и по този начин ще намалите апетита си и ще ядете по-малко храна, твърди руският диетолог Алексей Ковалков.
По този начин ще ядете двойно по-малко, теглото ви ще започне да пада и няма да се чувствате гладни в нито един момент. За да избегнете преяждането, трябва да започнете храненето си с трици, казва той.
"Триците са страхотни, защото дават усещане за ситост“, казва диетологът. Според Ковалков ще избегнете преяждането, ако преди ядене ядете каша, приготвена от една шепа трици и малко вода.
Разбира се, препоръчително е хората, които са склонни към прекомерен прием на храна и имат повишен апетит, да се консултират с лекар, който ще намери индивидуален подход за решаване на този проблем.
Овесените трици са богати на витамини, минерали и фибри. Те освен че намаляват апетита и ускоряват метаболизма, стимулират работата на червата и са много нискокалорични.
В допълнение, те повишават имунитета, намаляват риска от диабет и се смята, че са в състояние да регулират нивата на холестерола.
ТРИЦИ - ОВЕСЕНИ И ПШЕНИЧЕНИ: Какво представляват и как се ядат?
Триците се получават чрез смачкване на твърдата обвивка на цялото зърно. Те съдържат витамини РР, В1, В2, Е, селен, магнезий, цинк, калий, желязо и други полезни микроелементи. Но най-важното: триците са източник на огромни количества фибри, бавни въглехидрати и протеини.
Трици - груби диетични фибри, които нашите черва използват като абсорбенти. Те абсорбират излишната вода, токсини, мазнини, тежки метали и избутват храната по протежение на чревния тракт. В резултат на това се подобрява работата на храносмилателната система. Триците често се предписват, когато има застой на жлъчката, лоша подвижност на червата и запек.
В червата триците свързват жлъчните киселини, понижавайки нивата на холестерола в кръвта. Добре е да ядете трици, за да предотвратите атеросклерозата. Ако нямате нищо против да ядете пикантни и мазни храни, тогава не забравяйте да добавите трици към диетата си.
В стомаха триците набъбват и създават усещане за ситост. Освен това те понижават гликемичния индекс и калорийното съдържание на продуктите, като спомагат за намаляване нивото на захарта в кръвта. Ако сте склонни към наднормено тегло, редовното хранене с трици помага за поддържане на здравословно тегло и избягване на диабет.
Колко трици мога да ям на ден?
Препоръчителното количество трици е не повече от 30 грама, тоест около 2 супени лъжици (една ръка). Започнете с 1 или 2 чаени лъжички на ден през първата седмица и постепенно увеличавайте дозата. Не забравяйте да пиете 2 литра чиста вода на ден, защото все пак триците са сух продукт и изискват много влага, за да бъдат ефективни.
Как да ядем трици?
Можете да ги пиете със сок, чай или вода. Идеална закуска: добавете трици към чаша кефир или кисело мляко (с ниско съдържание на мазнини). Това е чудесна алтернатива на скъпите кисели млека, които се продават в бутилки с неконтролирани количества захар и зърнени храни с неизвестен произход.
Триците е най-добре да се ядат преди обяд.
Каша за закуска:
Запарете трицитите в купа с горещо мляко или вода, оставете за няколко минути и подсладете на вкус, като можете да добавите горски плодове и парченца плодове.
Кога не трябва да се ядат трици?
Триците не трябва да се консумират при обостряне или наличие на гастрит, язва, колит и инфекциозен ентерит, както и при недостиг на някои витамини.