Тази рецепта за руски краставички в пикантна марината ми даде един съсед, който я приготвя за семейството си през целия сезон.
Предимството на тези пикантни мариновани краставички е, че можете да ги ядете и веднага, и да си ги затворите за зимата.
Руски краставички в пикантна марината
Продукти:
2 кг краставици или корнишони
100 гр. захар
90 гр.
100 гр. ябълков оцет (може и обикновен)
1,5 с.л. сол
1 ч.л. подправки по желание
40 гр. дижонска горчица
1 глава чесън
Приготвяне:
Изберете млади краставички – това ги прави хрупкави и вкусни.
Измийте, извадете семето и нарежете на ленти – всяка на 4 части.
Счукайте чесъна и разбъркайте с останалите съставки.
Оставете за 5 минути и отново разбъркайте добре.
Залейте краставиците с този дресинг, разбъркайте добре и оставете в хладилника за 3 часа.
Не забравяйте да покриете с капак.
Съвет: бъркайте на ръка, също като мен, защото така краставиците се свързват много добре с дресинга.
Можете да сервирате краставиците веднага или да ги стерилизирате за зимата.
Стерилизирайте бурканите и капаците.
Разпределете пикантните краставички в буркани, напълнете с останалия сок, покрийте с капаци и поставете в тенджера за запечатване, с кърпа на дъното.
Стерилизирайте от точката на кипене в продължение на 10 минути за половинлитрови буркани, 12 минути за буркани от 0,7 литра, 15 минути за обем на буркана от 1 литър и 20 минути за обем от 2 литра.
Увийте в одеяло и оставете да изстине.
Съхраняваме в мазето или в килера.
Ако обичате пикантни като мен, можете да добавите още чесън и люта чушка.
Желаем ви добър вкус! :-)