Ряпата е зеленчуково растение от семейство Кръстоцветни.Нейната страна е Средна Азия. По кое време е пренесена в България не е известно, но сеотглежда от векове. Външната и обвивка е бяла, кафява, черна, червена и жълтеникава или виолетова. Червената ряпа притежава изключителни лечебни свойства.
Тя е много ценно подмладяващо средство. Притежава лесноусвоим силиций, който спомага за укрепването на костите и кръвоносните съдове.Придава еластичност и гъвкавост на кожата и влияе на видът на косата. Червената ряпа е богата на фолиева киселина, която е важна при бременността, а също така засилва образуването на някои хормони. Тя е богата на мед,калций,цинк и витамин А. Сокът от червената ряпа е полезен при туморни образования.
В миналото ряпата се е отглеждала най-много като лечебно средство:
- в Средновековието ухапванията от отровни животни били лекувани с ракия от ряпа;
- по време на строежите на египетските пирамиди на робите давали ряпа за различни инфекции
- в народната медицина ряпата е позната като средство против кашлица, оплаквания на жлъчката и храносмилането.
Всички тези приложения са потвърдени от съвременната наука, освен тях са открити и много други ефекти. Към ряпата спадат всички люти корени от семейство кръстоцветни, като бели, червени, черни, жълти, къси или кръгли репи, репички, хрян и дяволски лютият японски зелен хрян „васаби”, който се яде със суши. Ряпата е полезна също и при депресии и нервни състояния.Хапвайте на ден по две три резани ряпа и ще видите, как ще се промени настроението и тонусът ви.
Ряпата е полезна и при храносмилането
Един от лечебните ефекти на ряпата е стимулирането на жлъчната дейност и оттичането на жлъчния сок. В този процес участват както сяросъдържащите горчични масла, така и горчивите вещества.
Ряпата е полезна против кашлица.
Лютивите горчиви масла в ряпата имат две действия: те блокират размножаването на бактериите и в същото време дразнят вегетативния вагусен нерв, който предизвиква засилено производство на течност в клетките на лигавицата на бронхите. И това спомага за по-добро откашляне.
Ряпата блокира появата на канцерогени
Ряпата съдържа всякакви количества противоракови средства: глюкосинолати, като горчични масла и индоли, фенолови киселини и флавоноиди. Тези биоактивни вещества стимулират образуването и активността на противоотровните ензими и предотвратяват образуването на опасни канцерогени от първоначално безопасните вещества (например – от нитрит се образува канцерогенният нитрозамин).
Хрянът може да се използва като антибиотик
Хрянът, а в още по-голяма поречът, съдържат бензило-горчиво масло – враг на микробите. Дори с 10-20 грама хрян в пикочните пътища се постигат терапевтично ефективни концентрации на горчиво масло. Вирусните инфекции, като например грипът, могат да бъдат подтиснати чрез горчивите масла от хрян и пореч.
Как да приложим ряпата при здравословни проблеми?
При храносмилателни оплаквания, съчетани със запек, помага пресен сок от ряпа – той се пие по 3 пъти дневно по една малка чашка (приблизително ракиена чаша от 50мл) преди основните хранения.
Старо домашно средство при кашлица, пресипналост и бронхит: издълбай вътрешността на една ряпа, напълни кухината с мед и го остави да престои така 3-4 часа. След това излей получилия се сок и взимай с чаена лъжичка по няколко пъти на ден.
Ако нямате ряпа хрянът има същото действие. В случай, че нямаш ряпа под ръка, можеш да изпробваш една стара руска рецепта: в чаша топла вода разбъркай една супена лъжица настърган хрян и една супена лъжица мед.