От чаша кайма и малко настъргани тиквички можете да приготвите три вкусни ястия наведнъж : гнезда от тиквички , тиквички с домати и кайма , и запеканка с тиквички и кюфтенца . Можете да ги правите през цялото лято, като ги редувате - така просто нямат време да ви омръзнат.
Днес ще ви представим три вкусни рецепти с тиквички и кайма , а вие ще прецените коя от тях ви харесва най-много.
Нека първо направим гнезда от тиквички и кайма:
Гнезда от тиквички и кайма
Продукти:
3 тиквички
3 яйца
100 гр.
1 ч.л. сол
1 чаша кайма смес
1/2 глава лук
сол и черен пипер на вкус
подправки за кайма
малко Моцарела или кашкавал
Приготвяне:
Настържете тиквичките на ренде и пригответе бързо тестото: в дълбока купа разбийте три яйца и ги смесете със 100 грама брашно и чаена лъжичка сол. Сега прибавете в тестото изстисканите тиквички и разпределете сместа под формата на гнезда върху тавичка, покрита с хартия за печене.
Смесете каймата с нарязан лук, подправки, черен пипер и сол на вкус. Оформете малки кюфтета от сместа, поставете ги в центъра на гнездата, а в каймата оформете малка дупчица за кашкавала. Печете 35 минути на 180 градуса.
Запеканка с тиквички, кайма и домати
Продукти:
2 тиквички
3 домата
300 гр. кайма смес
1 ч.л. пушен червен пипер
сол и черен пипер на вкус
За соса:
100 гр.заквасена сметана
40 гр.кетчуп
1/2 ч.л. сол
1/4 ч.л. черен пипер
150 мл вода
Приготвяне:
Нарежете на пръстени две тиквички и три домата, а каймата объркайте с чаена лъжичка пушена червен пипер, сол и черен пипер. Сега вземете парче тиквичка, сложете отгоре малко кайма, покрийте с домат и сложете изправено в тавата. Процедирайта така и с останалите съставки, докато запълните тавата.
Пригответе соса отделно: смесете 100 грама заквасена сметана, 40 грама кетчуп, 1/2 чаена лъжичка сол, 1/4 чаена лъжичка черен пипер и 150 милилитра вода. Залейте със соса ястието, покрийте с фолио и печете за 50 минути на 180 градуса.
Извадете от фурната, поръсете с настърган кашкавал и върнете за още 5-10 минути.
Мусака с ориз, тиквички и кайма
Продукти:
100 гр. ориз
200 мл вода
1/2 кг тиквички
100 гр. кашкавал
1 ч.л. провансалски подправки
2 скилидки чесън
1 ч.л. сол
1/3 ч.л. черен пипер
2 яйца
350 гр.кайма
100 гр. лук
1 ч.л. сол
1/3 ч.л. черен пипер
1 ч.л. червен пипер
бучка масло
50 гр. кашкавал
Приготвяне:
Сварете ориза във водата до готовност. Настържете тиквичките, отцедете ги и ги сложете в купа. Добавете ориза, настъргания кашкавал, подправките, солта и черния пипер, и накрая чукнете 2 яйца. Объркайте хубаво сместа.
Смесете каймата с лука, червения пипер, солта и черния пипер. Объркайте хубаво.
Намажете квадратна тавичка с бучка масло.
Подредете сместа с тиквичките и ориза на дъното на тавата. С чаша оформете вдлъбнатини в сместа.
От каймата гребнете с шепа, поставете вътре парче кашкавал и оформете на кюфте. Кюфтетата сложете в оформените вдлъбнатини.
Печете около 40 минути на 180 градуса.
Ето и видео с подробните рецепти: