Когато отида в къщата на дядо ми за обяд, от вратата се усеща прекрасната миризма на готвено. Ям едни от най-хубавите ястия в неговия дом и много рецепти, записани в стария ми тефтер, са излезли от неговите сръчни ръце.
Рецептата за гигантски кюфтета от 1 кг месо е негово старо изобретение, за което знаят всички съседи и го питат за рецептата. Тази икономична рецепта с месо се приготвя за кратко време, а тъй като засища веднага, можете да обядвате с нея цялото семейство цели два дни. Кюфтетата се приготвят много бързо, страхотни са за тези, които нямат много време за готвене. Ето какво ви трябва:
Гигантски кюфтета от 1 кг месо
Продукти:
- 1 кг кайма
- 2 средно големи картофа
- 2 глави лук
- 2 средни моркова
- 1 червена чушка
- магданоз и копър
- 4 скилидки чесън
- 2 яйца
- сол
- червен пипер
- черен пипер
И още (по желание):
- сол
- 1 чаена лъжица захар
- 1 супена лъжица 9% оцет,
- супени лъжици олио
- 50 мл вода
- 2 глави лук
- магданоз и копър
- 200 г солено зеле
- 2 кисели краставици
- 1 глава лук
- 2-3 супени лъжици зехтин
- черен пипер
Приготвяне:
В по-дълбок съд се слага каймата. Измийте и обелете картофите, след което ги настържете на най-едрото ренде. Прецедете ги малко от сока, след което ги добавете към каймата. Обелете две глави лук и ги настържете от същата страна като картофите. Добавете останалите съставки.
Снимка: YouTube
Снимка: YouTube
По същия начин се приготвят и морковите. Почистете дръжката и семките от червената чушка, след което а нарежете на малки кубчета. Добавете към останалите съставки и разбъркайте с лъжица, докато всичко се смеси. Нарежете на ситно половин връзка магданоз, след което добавете към останалите съставки.
Снимка: YouTube
Снимка: YouTube
Прекарайте скилидките чесън през преса или ги нарежете на ситно директно в сместа. Добавете 2 яйца, 1 чаена лъжичка сол, червен пипер, черен пипер и сух копър. Омесете сместа с ръце, докато всички съставки се разпределят фино.
От така приготвената смес оформете големи кюфтета (както е показано на снимката). Направете кюфтетата продълговати и по-дебели, след което ги наредете в тава, застлана с хартия за печене. Внимавайте да не ги докоснете в тавата за печене.
Снимка: YouTube
Снимка: YouTube
Вземете лъжица и отстрани направете малки разрези по повърхността на кюфтетата.
Снимка: YouTube
Снимка: YouTube
Печете ги в загрята фурна на 200 градуса за около 30 минути. През това време, докато чакате кюфтетата, пригответе марината от сол, захар, оцет, олио и вода. Нарежете лука на полумесеци и направете същото с магданоза. Смесете всичко и добавете малко копър. Оставете зеленчуците да се мариноват за около 30 минути.
Снимка: YouTube
Отстрани пригответе осоленото зеле и нарежете киселите краставички и лука. Подправете салатата с малко зехтин и черен пипер. След изпичане поднесете кюфтетата със зеленчуците в маринатата, а като гарнитура поднесете зелето с кисели краставички и лук.
Снимка: YouTube
Снимка: YouTube
Гарнитурата разбира се не е задължителна, това е само едно предложение от дядо ми за вкусна и здравословна гарнитура, която е пълна с хранителни вещества.
Да ви е сладко!