Ако имате две яйца, какао и мандарини, направете този бърз плодов кекс за 5 минути.
Много е сочен и вкусен, а се приготвя толкова лесно и бързо. Всичко трябва да се разбие, заливат се мандарините и се слага да се изпече.
Докато сварите кафето, десертът ще е готов.
Лесна вкусотия за всеки ден, която можете да направите много бързо. Вдъхнових се за рецептата, след като гледах няколко различни варианта за кекс, затова реших да направя някаква интересна комбинация и за моя голяма изненада се получи дори повече от това. Кексът е наистина фантастичен! Ето рецептата за Кекс черно и бяло с мандарини :
Кекс черно и бяло с мандарини
Необходими продукти:
- 2 яйца
- 1/2 чаша (от 200 мл) захар
- 1/2 чаша прясно мляко
- 5 супени лъжици олио
- 1 пакетче ванилова захар
- 1 щипка сол
- 1/2 пакетче бакпулвер
- 170 гр. брашно
- 2 лъжици какао
- 4-5 лъжици вода
- 4-5 по-малки мандарини
- пудра захар за поръсване
Начин на приготвяне:
Сложете две яйца в дълбока купа, след което ги разбийте добре с бъркалка. След това към тях добавете половин чаша захар. За мярка използвах чаша от 200 мл. Разбийте още малко с бъркалка, докато захарта се разтвори. Добавете пакетче ванилова захар.
Снимка: YouTube
Снимка: YouTube
След като разбъркате добре, добавете половин чаша мляко (или 100 мл) и пет супени лъжици олио, след което разбъркайте отново. Пресейте 170 г брашно в купа, след това добавете половин пакетче бакпулвер (7,5 г) и щипка сол, след което разбъркайте до гладкост.
Снимка: YouTube
Снимка: YouTube
Добавете сухите съставки към течните и разбъркайте добре с бъркалка, за да няма бучки. Ще се получи много хубава гладка смес. Тогава ви трябват две купи. В една се слагат две лъжици какао на прах и три-четири лъжици вода, а при нужда се добавя още една.
Снимка: YouTube
Снимка: YouTube
Разбъркайте с бъркалка, докато сместа стане гладка, без бучки. Към така разбитото какао добавете половината от предварително приготвеното тесто, след което разбъркайте енергично, за да се смеси и да стане еднородна.
Снимка: YouTube
Постелете ринг форма (размер 20 см) с хартия за печене и поръсете дъното с малко захар (една лъжица). Обелете четири-пет по-малки мандарини и ги наредете на дъното на формата. Поставете широка дебела чаша в средата.
Снимка: YouTube
Снимка: YouTube
Това, което е необходимо накрая е просто да се изсипят двете смеси: едната с какаото и втората половина от тестото, жълтата смес. Изсипете ги едновременно, кафявата от едната страна, а жълтата - от другата, директно върху мандарините.
Снимка: YouTube
Снимка: YouTube
Така приготвеният кекс се слага в предварително загрята фурна да се пече на 180 градуса. В малка огнеупорна купа или в метална тавичка налейте малко вода, след което я сложете на дъното на фурната, докато се пече сладкиша, за да изпуска парата и да омекне допълнително и да не се напука.
Снимка: YouTube
След 25 минути печене проверете с клечка за зъби дали сладкишът е изпечен. Ако излезе суха, значи е готова, затова го извадете от фурната.
Снимка: YouTube
Оставете леко да се охлади, след което извадете чашата и след това ринга.
Снимка: YouTube
Накрая поръсете с пудра захар.
Снимка: YouTube
Да ви е сладко!