Ако искате да постигнете максимални добиви от краставици с минимални усилия, опитайте това хитро решение.
Няма да имате проблем с плевели, вредители или гъбички, а растенията ще виреят чудесно!
Хитрият трик, който ви предлагаме днес, е да засадите краставиците в найлонови торбички без дъно! Дори да ви се струва нелепо, този метод действа безотказно и ще ни благодарите за идеята!
Подготовката е много проста.
Как да го направим?
Напълнете с пръст плътни черни торби (като тези за боклука), на които сте отрязали долната част.
Това ще създаде дългосрочни благоприятни условия за разсада от краставици.
Те поддържат необходимата топлина и по-късно, поради липсващото дъно чрез корените стигат до хранителните вещества в почвата.
И не е нужно да се притеснявате от прегряването на корените в торбите, температурата в тях е точно такава, каквато ви е нужна.
Отгоре сложете слой слама, който действа като мулч и предпазва краставиците.
За по-ефективно отглеждане не забравяйте да премахнете вторичните издънки.
Те растат между двете основни плодни издънки.
Растението няма да губи хранителни вещества и те по-лесно ще стигат до растящите издънки и плодовете.
По този ефективен начин можете да отглеждате краставици дори в малка градина.
Не забравяйте обаче да ги почиствате непрекъснато от ненужните израстъци и да берете плодове, които вече са узрели, така че другите да получават достатъчно храна.
Освен това не забравяйте да ги поливате редовно и адекватно, за да не горчат краставиците ви.
Подхранване на краставиците с кафе
Кафето има много предимства и то е един от най-известните растителни стимуланти за краставиците.
Благодарение на богатия на хранителни вещества състав можем да използваме и смляно кафе като тор в градината .
Най-добре обаче е да използвате чиста утайка от кафе без добавена захар, изкуствени подсладители или други ароматизанти.
Съдържащите се в кафето вещества предпазват растенията от вредители и им осигуряват храна.
В утайката има високо съдържание на калий и азот
Най-голямото предимство на кафето е високото съдържание на калий, което регулира съдържанието и транспорта на вода в растението.
Калият също е част от много често продавани торове.
С домашния тор обаче не е нужно да се притеснявате, че ще го предозирате. Утайката от кафе съдържа точно колкото трябва от ценните вещества.
Друго важно и полезно вещество е азотът.
Бавното му изпускане в почвата има подобен ефект, както ако сте оплодили почвата с дълготраен тор.
Благодарение на него почвата ще бъде по-рохкава, въздушна и вашите растения ще процъфтяват много повече.
Остатъците от кафе съдържат и много други минерали (като магнезий и фосфор), които също са от съществено значение за здравословния растеж.
Подхранване на краставиците с утайка от кафе
Ако искаме да използваме утайката от кафе като тор, достатъчно е да оставим по-голямо количество да изсъхне добре и да поръсим около растенията .
Не бива обаче никога да разстиламе утайката близо до растението, а трябва да оставим достатъчно място. Смляно кафе също може да се зарови в почвата при засаждане на нов разсад, но винаги на поне 10 см от корените.
За кои растения е подходящо кафето?
Кафето като тор не е подходящо за всички растения.
Използва се специално за тези, които обичат по-кисела и богата на хумус почва. С кафе се подхранват предимно магнолии, бегонии, азалии, хортензии и рододендрони. От зеленчуците и плодовете - боровинки, ягоди, моркови, домати, краставици и картофи.
Късмет!