Постният сладкиш с грис и ябълки е семпъл и вкусен десерт, който съчетава сочността на ябълките с мекия грис, създавайки перфектна комбинация от вкусове. Този десерт се приготвя бързо и не изисква много съставки, което го прави идеален за непланирани почерпки.
При приготвянето на този сладкиш настърганите ябълки се смесват с грис, захар, ванилова захар, олио, канела, кисела вода и бакпулвер, като се получава богата смес, която се пече до златисто кафяво. За допълнителна сладост тортата се залива с безмлечен шоколад (а ако не постите, спокойно може да използвате и такъв с мляко, вкусът ще е още по-богат), но поръсването с пудра захар също е чудесна алтернатива.
Бърз и лесен постен сладкиш с грис и ябълки
Продукти:
За сладкиша:
- 3 чаши настъргани ябълки (около 800 гр.)
- 1 чаша грис (200 гр.)
- 1/2 чаша захар (може и по-малко по желание)
- 10 г ванилова захар
- 1/2 чаша олио
- канела на вкус
- 1/2 чаша газирана вода
- 1 чаена лъжичка бакпулвер
За заливката:
- 120 гр. постен шоколад
- 3 супени лъжици олио (може и разтопено масло)
За намазване на формата:
- Галета или брашно
Приготвяне:
В голяма купа се смесват всички продукти за сладкиша: настъргани ябълки, грис, захар, ванилова захар, олио, канела, сода и бакпулвер. Разбъркайте добре всички съставки до получаване на еднородна смес.
Намажете кръгла тава с диаметър 24 см (може и по-малка по желание) с олио, след което я поръсете с галета или брашно, за да може сладкишът да се извади лесно след изпичане.
Разпределете сместа равномерно в подготвената тава. Печете в предварително загрята фурна на 200°C за около 40 минути или докато сладкишът се зачерви.
За да проверите дали е изпечен, можете да набодете с клечка за зъби в средата – ако излезе суха, сладкишът е готов.
Снимка: YouTube
Приготвяне на шоколадовия топинг:
През това време разтопете на водна баня 100 г шоколад с 3 с. л. олио. С получената глазура залейте равномерно изстиналия сладкиш.
Снимка: YouTube
Алтернатива за топинг:
Ако не искате шоколадова глазура, можете да поръсите сладкиша с пудра захар за по-лек вариант.
Снимка: YouTube
Допълнителни съвети:
Ако искате сладкишът да е по-стегнат, можете да добавите една-две супени лъжици брашно или смлени ядки, преди да поставите сместа в тавата.
За още по-богат вкус можете да добавите към сместа малко ванилова захар или настъргана лимонова кора.
Снимка: YouTube
Снимка: YouTube
Да ви е сладко!