2 глави лук
2 зелени чушки
4 червени домата
3 моркова
2 супени лъжици Вегета
1 чаена лъжичка червен пипер
2 чаши ориз
6 чаши вода
5-6 картофа
2 средно големи патладжана
1. В тиган на огъня се слага олио. Лукът се нарязва на ситно и се запържва в тигана.
2. Чушките и 2-та червени домати също се нарязват на дребно, след което се добавят към лука и те да се задушат.
3. Морковите се настъргват и добавят в тигана. Сместа се поръсва с червения пипер, Вегетата, посолява се на вкус. Добавя се оризът и 3 чаши вода и се оставя да ври.
4. На дъното на тавичка с диаметър около 30 см се слагат кръгчета картофи. Върху тях се разпределя плънката.
5. Патладжаните се нарязват на кръгове, посоляват се и се оставят да престоят 15 минути. Пекат се на скара до готовност, след което се поръсват с малко зехтин и риган.
6. Изпечените патладжани се подреждат върху плънката в тавата.
7. Доматите се нарязват също на кръгове и се подреждат между патладжаните. Поръсват се с черен пипер и се посолява на вкус.
8. Мусаката се залива с 3 чаши вода и се слага във фурна, загрята предварително на 180 градуса. Пече се, докато се изпари водата и де запекат доматите и патладжаните.