Сигурно често ви се е случвало като правите баница, да останат 3-4 кори в пакета, които така си отлежават в хладилника, докато ги изхвърлите. Е, днес ще ви дадем чудесно предложение как лесно и вкусно да ги оползотворите.
Баница със сирене и кашкавал на тиган
Продукти:
3 листа кори за баница (от по-дебелите)
50 гр.краве сирене
150 гр.кашкавал
1 чаена чаша минерална вода
½ чаена чаша смес от разтопено масло и олио
4 супени лъжица краве масло
Начин на приготвяне:
Пригответе си тиган с незалепващо покритие и диаметър 26 сантиметра. Намажете го с една супена лъжица краве масло. В него поставете едната кора за баница. Оставете краищата да висят свободно. Сместете топлата вода и олиото и разбъркайте добре. С помощта на четка напоете кората със сместа. Вземете другата кора и накъсайте на парчета. Поставете ги в тигана върху първата кора. Намажете ги обилно със сместа от вода и мазнина.
Нарежете кашкавала на малки парчета и поръсете с него корите. Сиренето натрошете и го разпределете над кашкавала. Вземете последната кора и от нея откъснете парче с диаметъра на тигана. Останалото накъсайте на по-малки парчета. Поставете малките части върху плънката и поръсете отново обилно със сместа от масло и вода. Вземете висящите краища на първата кора и покрийте баницата с тях. Най-голямото парче поставете отгоре и внимателно „опаковайте“ баницата. Намажете с разтопеното масло (от 4-те лъжици).
Поставете тигана на котлона и включете на средна степен. Печете, докато отдолу се зачерви (около 6-7 минути взависимост от силата на котлона). Вземете чиния с диаметъра на тигана и поставете върху баницата. Свалете от огъня и обърнете тигана. Така баницата ще остане на чинията. Намаслете добре тигана с останалите лъжици масло, внимателно прехвърлете вътре баницата с неизпеченото отдолу и върнете на котлона. Печете до златисто. След като се изпече, свалете от огъня и поставете в чиния.