Кюфтетата от мляно месо са си класика в жанра, но от време на време човек трябва да опитва и нови вкусове. За картофени кюфтета също сме чували, че дори и за такива от леща.
Патладжанени кюфтенца
Продукти:
3 средно големи патладжана
1 червена чушка
1 връзка пресен лук
1 връзка магданоз
2 скилидки чесън
150 г краве сирене
2 яйца
50 г галета
сол и черен пипер на вкус
брашно за овалване
зехтин за заливане
олио за пържене
За соса:
150 г заквасена сметана
150 г майонеза
100 мл прясно мляко
1/2 връзка магданоз
1/4 връзка див лук
1 стрък мащерка
1/2 лимон
1 щипка чесън на гранули
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Обелете патладжаните и ги нарежете на дебели шайби. Осолете ги и ги оставете да престоят 20 минути, за да се отдели горчивата вода. Измийте ги, подсушете ги и ги подредете в тава, заедно с чушката. Залейте със зехтин и печете на 180 градуса до златисто - около 30 минути.
Охладете патладжаните и ги нарежете на кубчета. Чушката обелете и нарежете на малки кубчета.
Накълцайте на ситно лука, магданоза и чесъна.
В купа разбъркайте патладжаните, чушката, лука, магданоза и чесъна. Натрошете сиренето, прибавете яйцата и галетата. Разбъркайте, овкусете със сол и пипер и оставете в хладилник за 15 минути.
От сместа оформете кюфтета. Оваляйте ги в брашно. Пържете в тиган с малко олио на умерен огън от двете страни до златисто.
За соса разбъркайте сметаната с майонезата и млякото. Подправете с чесъна, сол и пипер на вкус. Прибавете сока от лимон, нарязаните на ситно магданоз, див лук и мащерка и пак разбъркайте..
Поднесете кюфтетата със соса.
Съвет:
Най-добре е сосът да се приготви предварително и да се охлади добре, за да се поднесе студен към топлите кюфтенца.