Оризът е универсална гарнитура, която може да бъде поднесена с различни видове ястия. Той е предпочитан от хората, които се хранят здравословно.
Дългозърнестият ориз е много подходящ за добавяне в салати и към месни ястия, тъй като след сваряването му зрънцата не са залепени едно за друго.
Оризът със средна големина леко се слепва при варене. Но той е много подходящ за ястия със сос, тъй като за разлика от другите сортове ориз, попива вкуса на останалите съставки на ястието.
Оризът със средна големина е подходящ за смесване със зеленчуци и с месо, в което са добавени различни по вид сосове и заливки.
Дивият ориз съдържа голямо количество витамини, хранителни вещества и целулоза. Той е много полезен за нашето здраве. Зърната му са по-твърди и се варят повече, отколкото другите сортове ориз. Дивият ориз е перфектната гарнитура за ястия от риба и от различни видове месо.
Оризът е подходящ за различните видове риба . Той се съчетава добре с печена риба, защото й дава лекота, ако тя е поднесена с по-мазен сос. Оризът се съчетава добре и със задушена или с пържена риба, но в този случай е добре да е сварен, а не запържен.
Оризът е подходящ за различните видове месо – пилешко, пуешко, заешко, агнешко, свинско и телешко. Гарнитурата от ориз е подходяща и за различни видове субпродукти – дробчета, език, воденички, сърца.
Оризът се поднася и с морски дарове - скариди, миди, калмари, октоподи. Съчетанието е много приятно на вкус и може да се допълни ефектно от различни по вид подправки и соев сос, който ще даде повече вкус и аромат.
Много интересно съчетание е ориз, който е поднесен със сушени плодове и леко е напръскан с лимонов сок. Това е източно ястие, което е много хранително и вкусно
Оризът се съчетава перфектно и със зеленчукови ястия , като ги обогатява и ги прави по-хранителни.