Кърменето засилва имунната система и въпреки че намалява риска от появата на алергии в по-късен етап от живота, при някои бебета алергичните агенти вече са налице и се проявяват при попадането на дадени храни чрез кърмата.
Млечните продукти са най-честият източник на алергични реакции при кърмачетата . Симптомите обикновено се появяват от няколко минути до няколко часа след кърмене.
За да се намали риска от алергични реакции, е важно да се промени хранителният режим на майката , с цел да не се спира кърменето.
При съмнения за алергични симптоми , породени от кърмата, е задължително точно да се опишат на личния лекар, който да установи дали се касае за хранителна алергия . Единствено специалист може да определи към какво точно е алергично бебето и да обърне внимание на храните, консумирани от майката.
Освен към млякото и млечните продукти, бебето може да е алергично най-често и към соя, фъстъци, яйца и пшеничени продукти.
Следете внимателно реакциите на кърмачето след прием на подобни храни, съветват специалисти.
При диагностициране на дадена хранителна алергия, причинителят трябва незабавно да се премахне от менюто на майката , поне в периода на кърмене .
Голям процент от бебетата израстват хранителната непоносимос т и алергични реакции. Но е важно причинителят на алергията да се спре още в началото, за да не се превърне в проблем и в по-късен етап от живота на детето, обясняват специалисти.