Напоследък една 30-годишна рускиня едва не загуби живота си, заради райска ябълка. Жената била привърженик на суровата храна. Тя била пристрастена към райската ябълка, заради която в стомаха й се появила голяма бучка - т.нар. "безоар", или топка, образувана от сплъстяването на влакна, които не могат да се разградят в стомаха, нито да излязат от него.
Не без затруднения лекарите успяха да извлекат това чуждо тяло. Оказва се, че ако се ядат райски ябълки в големи количества, те могат да провокират появата на такива бучки в стомаха.
Факт е, че в кожата на райската ябълка има много танини - това са вещества от растителен произход, които притежават танини и стягащи свойства. Особеността на тези танини е, че те могат да образуват съсиреци в специфична среда на стомаха. Този гел е много гъст, се състои от фибри и протеини. С течение на времето водата излиза от нея и тя става все по-гъста и твърда. В бъдеще той може да излезе от стомаха и да доведе до чревна обструкция.
Райската ябълка съдържа много микроелементи - в това е два пъти повече от обикновената ябълка! Тя е много полезна за щитовидната жлеза, кръвта и за профилактиката на онкология. Но всичко се нуждае от мярка.
Лекарите не препоръчват да ядете повече от две райски ябълки на ден. Предварително е по-добре да се държат три дни във фризера - това драстично намалява количеството танини. Между другото, това значително ще подобри вкуса на райската ябълка.
Сериозна опасност при преяждане с райска ябълка е за тези, които са претърпели операция на стомаха или червата.