Една кофичка кисело мляко на ден намалява риска от диабет от втори вид, установи британско изследване. Подобни ползи за здравето могат да се извлекат и от други нискомаслени млечни продукти като прясно сирене и извара.
Учените от университета в Кеймбридж твърдят, че това е първото по рода си проучване, в което хранителните навици са записани предварително, за да се провери дали те биха могли да повлияят на опасността от диабет. "Това проучване показва, че определени храни могат да имат важна роля в превенцията срещу диабет от втори вид и са от значение за общественото здраве.
Тази информация е много обнадеждаваща имайки предвид, че повече са доказателствата относно храните, които вредят на здравето ни и причиняват диабет", коментира д-р Нита Форои, провела изследването. Полезните пробиотични бактерии и специалната форма на витамин К във ферментиралите млечни продукти са причината за намален риск от диабет.