Да включите още яйца в хранителния си режим може да ви зареди с енергия напълно здравословно. Ако не сте от тези, които си хапват яйца постоянно, ето седем причини защо да започнете да го правите:
1.
Широко разпространено е погрешното разбиране, че холестеролът, съдържащ се в яйчния жълтък, повишава нивата на холестерола в тялото на човек и това излага здравето му на заплаха. Добрата вест е, че изследвания, проучващи влиянието при човека на консумацията на яйца, не откриват никаква връзка между нея и инфаркта и инсулта , което развенчава мита за "нездравословните" яйца.
2. Доставя ви витамини
Всяко средно-голямо яйце съдържа значителни количества от различни витамини, които са жизненоважни за вашето здраве:
Витамин B2 (рибофлавин) - помага на тялото да разгради храната и да я трансформира в енергия;
- Витамин В12 (кобаламин) - от съществено значение за производството на червени кръвни телца;
- Витамин А (ретинол) - потребен за вашето зрение;
- Витамин Е (токоферол) - подпомага борбата със свободните радикали, които могат да доведат до тъканно и клетъчно увреждане, а от там - и до рак.
Така че уверете се, че у вас и децата и възрастните си хапват яйца постоянно!
3. Извор на жизненоважни минерали
Яйцата са пълни с фосфор, желязо и цинк, които са абсолютно необходими на тялото ви. Всеки един човек се нуждае от много желязо и като не го получава става по-изморен, ядосан и избухлив. Цинкът поддържа тялото в добра форма, помагайки му да трансформира постъпилата храна в енергия. Фосфорът е важен за здравината на зъбите и костите. Има и други микроелементи, които са ви нужни и се съдържат в по-малки количества в яйцата - например йод, който е полезен за щитовидната жлеза, както и селен - антиоксидант, който може да допринесе за намаляване на риска от рак.
4. Намаляват риска от рак
Целите яйца са един от най-добрите източници на холин/Витамин B4 (важен водоразтворим хранителен елемент, който се получава от жлъчката и се намира в големи количества в яйчния жълтък, мозъка, черния дроб, бъбреците и сърдечния мускул). Едно голямо яйце може да ви достави около 33% от препоръчителния дневен прием. Скорошно изследване сочи, че жените с висок прием на холин са с 25% по-малко застрашени от рак на гърдата. Имайте предвид, че холинът се съдържа предимно в жълтъка, така че не разчитайте на по-нискокалоричните омлети само от белтък.
5. Яйцата поддържат доброто зрение
Яйчният жълтък е и с високо съдържание на лутеин и зеаксантин - антиоксиданти, за които е установено, че предотвратяват дегенерацията на макулата (патологично заболяване водещо до нарушения в зрението). Така че, за да имате отлично зрение и на 90, хапнете си яйце.
6. Коремните мускули обичат яйца
Този вкусен и полезен продукт съдържа определена последователност от аминокиселини, което прави яйчният протеин лесен за абсорбиране от тялото. Това означава, че твърдо свареното яйце е перфектната храна за възстановяване на мускулите след изтощителна тренировка.
7. Един омлет на ден за тънка талия
Изследователи са открили, че хапването на яйчица на закуска може да ви помогне да ограничите приема на калории с около 400 на ден, което ще доведе до отслабване с малко повече от килограм и половина за един месец. Това най-вероятно се дължи на факта, че яйцата ви поддържат сити за продължително време, което би трябвало да значи, че ще сте по-малко изкушени да хапнете някакъв снакс или сладкиш преди обяда или по време на него да прекалите с храната.
Въпреки, че яйцата съдържат холестерол, той е несходен от този в човешкото тяло и няма доказателства, че консумацията им би увеличила нивото на холестерола в кръвта.