АЙЛЕ СЛАДКИШ - имам рецептата от една стара туркиня. Хем кори за баница, хем кексово тесто, хем сочен сироп - няма такава вкусотия!

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
АЙЛЕ СЛАДКИШ - имам рецептата от една стара туркиня. Хем кори за баница, хем кексово тесто, хем сочен сироп - няма такава вкусотия!
АЙЛЕ СЛАДКИШ - имам рецептата от една стара туркиня. Хем кори за баница, хем кексово тесто, хем...
45631
АЙЛЕ СЛАДКИШ - имам рецептата от една стара туркиня. Хем кори за баница, хем кексово тесто, хем сочен сироп - няма такава вкусотия!
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Никой не може да устои на този сочен какаов сладкиш . Прави се с готови кори, но не е баклава, залива се с кексово тесто, но не е кекс! Това е един от най-старите турски сладкиши , комбинация от баклава и пандишпан, сочен и неустоимо вкусен.

Толкова много харесвам Айле сладкиша , че след като го открих, го приготвям редовно и почти всеки ден хапвам по едно парченце, докато пия кафе. Ако не сте го опитвали досега, запишете си рецептата и го направете сами за първи път, няма да съжалявате. Приготвя се бързо и лесно, ето какво ви трябва:

Турски Айле сладкиш

Продукти:

3 яйца

1 половин чаша захар

180 мл кисело мляко

50 мл олио

1 чаша брашно (може да използвате грис вместо брашно)

12 г бакпулвер (1 пликче)

1 супена лъжица какао на прах

10 кори за баница (или баклава)

масло за намазване

За сиропа: 

2 чаши захар

2 чаши вода

сокът от 1 лимон

Мерителната чаша е тази от големите за кафе (180-200 мл). 

турски сладкиш Айле

Приготвяне:

Първо се приготвя сиропът от изброените продукти, така че да има време да се охлади. Сложете на огъня и след като заври, варете около 5 минути, докато захарта се разтвори напълно.

Намажете добре с редноголяма тава/форма (35х22 см) с размекнато масло/маргарин и включете фурната да загрява на 200 градуса. Развийте корите, след което ги сгънете една по една като хармоника с ширина около 2 см.

кори в тава

Така се подреждат в намаслената тава, докато покрият дъното, след което се пекат за 10 минути в загрята на 200 градуса фурна. В малка дълбока купа налейте киселото мляко (1 чаша от 180 мл) и го смесете с 1 пакетче бакпулвер. Разбъркайте и оставете за 10 минути.

кисело мляко с бакпулвер

В по-дълбока купа се счупват три яйца, добавя се половин чаша захар, след което се разбива с миксер, докато захарта се разтвори, а яйцата се сгъстят и побелеят, което отнема 5-10 минути. Когато получите крем от яйцата, добавете сместа от киселото мляко с бакпулвера, 50 мл олио, 1 чаша пресято брашно и 1 супена лъжица какао на прах.

разбити яйца

брашно с какао

С бавни движения смесете съставките с бъркалка или лъжица. Трябва да се получи компактна, хомогенна смес без бучки, която е пенлива и ефирна. Изпечените кори извадете от фурната и ги оставете да изстинат малко, след което ги залейте с приготвената смес.

какаово тесто

кори за баница с какаово тесто

Разпределете равномерно и разклатете, след което върнете в загрята фурна на 180 градуса и печете сладкиша около половин час или повече в зависимост от фурната. Моят се пече точно 25 минути плюс 5 минути в изключена фурна (най-добре проверете с клечка за зъби, за да сте сигурни, че сладкишът е готов).

изпечен сладкиш

Топлият сладкиш се залива със студения сироп.

сиропиране сладкиш

Оставете го първо да се охлади до стайна температура и да поеме сиропа, след което го охладете в хладилник преди сервиране. 

айле сладкиш парче

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft