Кюфтетата от патладжани са по-вкусни от тези с кайма, когато са направени по този начин! Може да са и постни, но никой няма да ви откаже една порция (дори съпругът ми, който твърди, че не кусва постно). Ето какво ви трябва за рецептата:
Кюфтета от патладжан
Продукти:
- 600g (2) патладжани
- 140g (1 глава) лук, нарязан
- 80g (1/2) чушка, нарязана
- 160g (1 голям) домат, почистен от семките и нарязан на ситно
- 8g (1 шепа) нарязан пресен магданоз
- 10g (3) скилидки чесън, настъргани
- 100 г галета (галета)
- по 1 чаена лъжичка кимион, червен пипер, сол, люспи чили
- 1/2 чаена лъжичка черен пипер
- 1 яйце, ако не постите
Приготвяне:
Набодете патладжаните и ги изпечете, след което ги завийте в плик, докато изстинат малко. Обелете ги или просто издълбайте вътрешността им с лъжица.
В дълбока купа смесете много ситно нарязан лук, ситно нарязана или настъргана чушка, домат без течната част със семената, галетата, подправките и яйцето, след което разбъркайте добре, докато всичко се смеси.
Ако постите, не слагайте яйцето и сложете по-малко галета. Ако сместа е суха, налейте съвсем малко вода или олио, за да постигнете желаната плътност, но най-често няма нужда.
Омесете добре цялата смес, докато стане компактна. Намажете дланите си с масло и оформете кюфтетата.
Подредете ги в тава, застлана с хартия за печене, след което ги намажете с олио с кухненска четка. Печете в предварително загрята фурна на 200°C (400°F) за около 10 минути или до златисто кафяво.
По желание може да ги запържите в тиган в малко олио, докато добият златист цвят.
Поднесете вашите вкусни патладжанени кюфтета като предястие или направете вкусен вегетариански сандвич с любимия си хляб.