Най-често пълним чушките с ориз и кайма. Съществуват обаче много други начини да напълните печените чушки - боб, леща, извара, картофи...
Това е летен вариант на любимото ястие, а добавките към плънката я правят едновременно питателна и ароматна.
Пълнени чушки със сирене
Необходими продукти:
250-300 гр. сирене (фета или по избор)
7 дребни чушки
1 яйце
2 с.л. грис
3 с.л. наситнено сушено месо (може и шунка)
2 с.л. нарязани маслини
малко олио
1 домат, може и малко доматен сос
1 с.л. заквасена сметана
2-3 скилидки чесън
Освен това:
сол, черен пипер, босилек, копър, магданоз
Приготвяне:
Загрейте фурната на 200 градуса за около 30 минути, преди да сложите чушките да се пекат. В зависимост от вида сирене, което използвате, коригирайте количеството сол. Не забравяйте, че сушените меса също могат да отделят сол в чушките.
Можете също да използвате розмарин или босилек вместо копър.
В по-дълбока купа се натрошава сиренето, към което се добавя 1 яйце, след което се разбърква добре. След това добавете 3-4 чаени лъжички ситно сушено месо. Можете да използвате и смес от колбаси.
Добавете маслините, количеството определяте вие. В някои рецепти се слагат гъби като заместител на месото, но чушките са много вкусни и така. Разбъркайте добре цялата смес и я смесете добре.
Накрая добавете гриса и 1 с.л. сметана. Разбъркайте добре, след това подправете на вкус. Добавя се и нарязаният на ситно чесън. Всяка от чушките се пълни с получената смес и се нареждат в предварително намазнена с олио тава. Всяка чушка се затваря с резен домат.
Ако ви остане от сместа, допълнете чушките или вземете още чушки. Това количество е достатъчно за обилен обяд. Останалите домати се нареждат около чушките в тавата, а отгоре намазвам с още малко олио.
Ако сте приготвили доматен сос, залейте чушките с него преди да ги опечете, но това не е задължително. Чушките се пекат в предварително загрята фурна за около 45-50 минути.