С тази баклава с орехи и мед взех акъла на родата миналата Коледа - с вкус на ореховка и аромат на медовина! Райски вкус:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
С тази баклава с орехи и мед взех акъла на родата миналата Коледа - с вкус на ореховка и аромат на медовина! Райски вкус:
С тази баклава с орехи и мед взех акъла на родата миналата Коледа - с вкус на ореховка и аромат...
19345
С тази баклава с орехи и мед взех акъла на родата миналата Коледа - с вкус на ореховка и аромат на медовина! Райски вкус:
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Сигурно сте опитвали поне няколко вида баклава - всяка домакиня я приготвя различна, нищо, че продуктите са на пръв поглед еднакви. Също както е при баницата! Днес обаче решихме да ви представим една по-различна рецепта за баклава , а именно - Арменска баклава .

Какво ѝ е толкова особеното? Ами на вкус е като ореховка, а сиропът е сладък като медовина! Ако още не сте опитвали това чудо на кулинарията, ето рецептата за вкусната Арменска баклава с орехи и мед :

арменска баклава

Арменска баклава

За тестото:

350 гр.маргарин

2 жълтъка

2 с.л.оцет

щипка сол

1 чаша топла вода

брашно - колкото поеме

Плънка:

400 гр.орехи

1 супена лъжица захар

1 пак.канела (2-3 с.л.)

4 белтъка

2 жълтъка за намазване

За сиропа:

1 чаша мед

100 гр.захар

50 гр.вода

1 супена лъжица лимонов сок или щипка лимонена киселина

Приготвяне:

Стрийте 200 гр.от маргарина с 2 чаши брашно на трохи.

брашнени трохи

В чаша (250 гр.) изсипете жълтъците, солта, оцета, добавете и водата. Разбъркайте и изсипете течността в маслената смес, разбъркайте хубаво и добавете още брашно. Започнете да месите, добавяйки по малко брашно, докато се получи еластично и меко тесто, което не залепва за ръцете.

Разточете тестото на дебела кора. Намажете го с половината от останалите 150 гр.маргарин и свийте като плик за писмо. Приберете в хладилника за малко. След това отново разточете, намажете с останалия маргарин и отново свийте на плик и приберете в хладилника.

маслено тесто

Готовото тесто разделете на 3 топки. 

Разточете първата на кора с големината на тавата. Поставете я вътре и изпечете до зачервяване в загрята на 180 градуса фурна.

Втората топка разточете на по-голяма кора и я поставете в намазаната с малко вода тава, така че да покрие дъното и стените.

Поставете равномерно половината от плънката отгоре, покрийте с изпечената кора, а отгоре разпределете останалата плънка.

Разточете останалото парче тесто и сложете последната кора най-отгоре. Намажете баклавата хубаво с жълтък. Нарежете на ромбове с остър нож.

Изпечете до златисто-кафяво. Залейте я с охладения сироп и пъхнете за още 5 минути във фурната.

Дайте на баклавата 3-4 часа да се напои.

За плънката: нарежете ядките, добавете захарта и канелата. Разбъркайте и добавете разбитите белтъци. Отново разбъркайте добре.

За сиропа: сварете захарта, водата и лимоновия сок, добавете меда. Оставете меда да се разтопи.

Сиропът може да се направи и без мед. Може да използвате обикновен захарен сироп (500 гр.захар и 250 гр.вода), който да ароматизирате с лимон или ванилия. В този случай можете да намалите количеството захар в плънката.

Забележка: приготвянето на корите звучи сложно, но не е така. Ако нямате време, използвайте обикновено бутер тесто, което разделете на 3.

Добър апетит!

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft