Сигурно сте опитвали поне няколко вида баклава - всяка домакиня я приготвя различна, нищо, че продуктите са на пръв поглед еднакви. Също както е при баницата! Днес обаче решихме да ви представим една по-различна рецепта за баклава , а именно - Арменска баклава .
Арменска баклава
За тестото:
350 гр.маргарин
2 жълтъка
2 с.л.оцет
щипка сол
1 чаша топла вода
брашно - колкото поеме
Плънка:
400 гр.орехи
1 супена лъжица захар
1 пак.канела (2-3 с.л.)
4 белтъка
2 жълтъка за намазване
За сиропа:
1 чаша мед
100 гр.захар
50 гр.вода
1 супена лъжица лимонов сок или щипка лимонена киселина
Приготвяне:
Стрийте 200 гр.от маргарина с 2 чаши брашно на трохи.
В чаша (250 гр.) изсипете жълтъците, солта, оцета, добавете и водата. Разбъркайте и изсипете течността в маслената смес, разбъркайте хубаво и добавете още брашно. Започнете да месите, добавяйки по малко брашно, докато се получи еластично и меко тесто, което не залепва за ръцете.
Разточете тестото на дебела кора. Намажете го с половината от останалите 150 гр.маргарин и свийте като плик за писмо. Приберете в хладилника за малко. След това отново разточете, намажете с останалия маргарин и отново свийте на плик и приберете в хладилника.
Готовото тесто разделете на 3 топки.
Разточете първата на кора с големината на тавата. Поставете я вътре и изпечете до зачервяване в загрята на 180 градуса фурна.
Втората топка разточете на по-голяма кора и я поставете в намазаната с малко вода тава, така че да покрие дъното и стените.
Поставете равномерно половината от плънката отгоре, покрийте с изпечената кора, а отгоре разпределете останалата плънка.
Разточете останалото парче тесто и сложете последната кора най-отгоре. Намажете баклавата хубаво с жълтък. Нарежете на ромбове с остър нож.
Изпечете до златисто-кафяво. Залейте я с охладения сироп и пъхнете за още 5 минути във фурната.
Дайте на баклавата 3-4 часа да се напои.
За плънката: нарежете ядките, добавете захарта и канелата. Разбъркайте и добавете разбитите белтъци. Отново разбъркайте добре.
За сиропа: сварете захарта, водата и лимоновия сок, добавете меда. Оставете меда да се разтопи.
Сиропът може да се направи и без мед. Може да използвате обикновен захарен сироп (500 гр.захар и 250 гр.вода), който да ароматизирате с лимон или ванилия. В този случай можете да намалите количеството захар в плънката.
Забележка: приготвянето на корите звучи сложно, но не е така. Ако нямате време, използвайте обикновено бутер тесто, което разделете на 3.
Добър апетит!