Ако много пъти сте мислили да направите домашна баница с домашно точени кори, но сте се проваляли поради разпадане на тестото или дебели кори, опитайте новата техника за правене на точена баница , която е предназначена и за начинаещи. Тестото излиза като замесено от професионалисти и винаги е вкусно, меко и сочно.
Домашна точена баница Сирница
Продукти:
- 400 мл хладка вода
- 1 ч. л. сол
- 700 г меко брашно
- 2 с. л. олио + 150 мл.
Плънка:
- 600 г фино сирене
- 1 яйце
- 1 ч. л. сол
За заливката (по желание):
- 1 яйце
- 50 мл олио
- 50 мл кисело мляко.
Приготвяне:
Разтворете една чаена лъжичка сол в хладка вода. Измерете брашното, сложете го в купа, залейте с водата и солта, добавете 2 супени лъжици олио и разбъркайте всичко първо с миксер, след което доомесете тестото с ръце. Месете, докато тестото стане еластично и в първите минути ще е леко лепкаво.
Поръсете работната повърхност с малко брашно, сложете тестото и месете още 5 минути, докато спре да лепне тестото (при нужда добавете още брашно). Тестото се разделя на повече или по-малко части, между 8 и 12. Ако сте начинаещи, можете да го разделите на 12 части, защото по-малките части се разтягат по-лесно.
Налейте 150 мл олио в купа и потопете всяко парче тесто в олиото, преди да го разточите. Наредете парчетата тесто в съд с олио, покрийте с плик или фолио и оставете да почине около 20 минути. През това време направете плънката. Сиренето се разбърква със солта и яйцето на хомогенна смес.
Посолете по ваш вкус, в зависимост от това колко е солено сиренето. Ние обичаме с повече сол, защото корите не са много солени. Намаслете работната маса, след което поставете едно парче тесто. Намокрете ръцете си и разтеглете тестото наляво и надясно, сякаш се плъзга по масата и то лесно ще се разтяга. Тестото трябва да е леко и тънко.
Друга техника е да поставите върху тестото плик или някакъв найлон и така да разтеглите кората. Загладете хубаво краищата на всяка кора, за да не станат по-дебели и жилави при печене.
Върху разтегнатото тесто сложете колкото искате плънка и навийте на руло. Завийте рулото в кръг като охлюв и го наредете в средата на намаслена тава. След като сте разтегнали и завили второто руло, го завийте около центъра на формата.
Процедирайте така, докато напълните формата. От това количество стават две баници. Баницата се пече в загрята фурна на 220 градуса до зачервяване. След изпичане се покрива с кърпа.
За заливката: Направете заливката преди печене, като смесите всичко и го разпределите върху тестото. Можете да пропуснете тази част, във всеки случай баницата се получава сочна. Ако не я покривате със заливка, намажете повърхността на тестото с малко олио преди печене.
Да ви е сладко!