Докато все още ги има на пазара, бързаме да ви представим тази разкошна рецепта с тиквички . Представете си слоеве запечени тиквички, напоени със сочен доматен сос, а отгоре запечени с пухкава заливка и много сирене.
Лазаня с тиквички и доматен сос:
Продукти:
1 кг тиквички
400 гр.домати
100-150 гр.овче сирене
4 скилидки чесън
3 с.л.сушен магданоз
2-3 щипки риган
сол - на вкус
50 мл зехтин или олио
3 големи яйца
150 мл прясно мляко
3 с.л. с качул извара
2-3 с.л.брашно с връх
1 голяма щипка бакпулвер
1 с.л.лимонов сок
кашкавал - за поръсване
Приготвяне:
За соса обелете доматите и ги нарежете на кубчета. Две от скилидките чесън накълцайте и запържете за кратко в малко мазнина. Сложете доматките, сол на вкус, щипка захар, риган и магданоз и гответе на слаб огън около 30 минути.
През това време нарежете тиквичките на тънки кръгчета. Посолете и подредете в голяма тава. Поръсете обилно със зехтин и магданоз, и изпечете до лек загар. Готовите домати по желание пасирайте на гладък сос или оставете така на кубчета.
В тавичка, съобразена с количеството продукти и предварително намазнена, подредете на пластове - два тиквички, върху тях разпределете половината домати, една скилидка чесън, фино нарязана, и половината натрошено сирене. Може да поръсите и с още риган и магданоз. Редете още един-два пласта тиквички и отново домати, чесън и сирене.
Разбийте яйцата със прясното мляко, брашното, бакпулвера, лимоновия сок и изварата, сложете много малка щипка сол, защото така или иначе лазанята с тиквички има достатъчно сирене. Залейте лазанята и изпечете в загрята на 180 градуса фурна до лек златист загар.
Накрая поръсете с кашкавал и пъхнете за още кратко, докато се разтопи.
Добър апетит!