Дойдат ли студовете, започваме да се оглеждаме за някоя засукана рецепта я за баничка, я за тутманик, я за питки или друга тестена вкусотия . Днес ви предлагаме да опитате тази невероятна месеница във форма за кекс - приготвено в този съд тестото бухва и се надига повече от обикновено, а крайният резултат радва не само небцето, а и окото.
Месеница във форма за кекс
Продукти:
За тестото:
2 яйца без 1 жълтък
300 мл прясно мляко
1 ч.л.захар
1/2 ч.л.сол
1 с.л.олио
1 ч.л.оцет
7 гр.суха мая
500 гр.брашно
Плънка:
1 яйце
1 с.л.кисело мляко
100 гр.сирене
масло - за намазване
Приготвяне:
Може да използвате и суха, и прясна мая в рецептата. Ако е прясна, количеството е половин кубче - около 20 гр. Предварително я активирайте в топлото мляко заедно с лъжица захар и малко брашно.
Отделно в голяма купа пресейте брашното. Ако използвате суха мая, добавете я на този етап, като я поръсите върху брашното. Оформете кладенче и в него изсипете кашата с шупналата мая (ако ползвате прясна), солта, захарта, разбитото яйце и белтък, олиото, оцета, замесвайки меко тесто.
Щом тестото стане гладко и еластично, покрийте със стреч фолио и оставете за 1 час да удвои обема си.
През това време направете плънката, като разбиете яйцето с киселото мляко и добавете натрошеното сирене. Разтопете маслото отделно.
Втасалото тесто разделете на три еднакви парчета, оформете ги на топки и ги разточете на тънки кори. Всяка кора намажете обилно с масло и с 1/3 част от плънката, навийте ги на руло и ги нарежете на пръстени с ширина 3-4 см.
Нарязаните рула подредете под формата на ветрило в намазнената форма за кекс. Намажете месеницата с масло и предварително разбития с малко олио жълтък, а най-отгоре поръсете със семена по избор (сусам, мак, слънчогледово семе и пр.). Включете фурната на 180 градуса и поставете формата вътре. Печете до готовност за около 40 минути.