Патладжани - зеленчукът, който хората обикновено или обожават, или ненавиждат! Характерната му горчивина обикновено е причината да е недолюбван от мнозина. Но повярвайте ни, приготвите ли патладжаните по тази рецепта, гостите буквално няма да искат да си тръгнат от дома ви! Ето какво ви трябва за уникалните Пълнени патладжанени цветя :
Пълнени патладжанени цветя
Продукти:
- 4 патладжана
- 1 глава лук
- 3 скилидки чесън
- 500 г кайма
- подправки: сол, черен пипер, горчица на прах, кориандър, червен пипер
- 1 супена лъжица майонеза (вместо яйце)
И още:
- 200 мл олио за пържене
- 1 ч.л.
за тавата за печене:
- 8 домата
- 2 супени лъжици горещ кетчуп
- зелени подправки на вкус
- 150-200 мл вода
Приготвяне:
1. Отрежете краищата на патладжаните, след което ги разполовете напречно. Откъм по-тесния край разрежете всяко парче на осмини (като цветя), но не докрай (за да може да се отвори като цвете, но да не се разпада).
2. Настържете лука и чесъна и ги добавете към каймата. Овкусете и добавете лъжица майонеза (за свързване на месото, за да не се разпадне). Изравнете добре.
3. Нарязаните патладжани се пълнят с месото и се подреждат настрани.
4. В по-дълбок съд (без пластмасови части) загрейте олио на умерена температура и добавете една чаена лъжичка сол. Пържете патладжаните с разреза, напълнен с месото, надолу, до златисто кафяво. Едва след това ги обърнете на другата страна.
5. Когато се изпържат и от другата страна, отделете ги настрани, излейте олиото, в което са пържени, избършете тигана и върнете патладжаните.
6. Между тях се подреждат разрязани от горната страна домати (на кръст). В отделна купа разтваряме кетчупа с вода, добавяме ситно нарязания магданоз и изсипваме тази течност в тигана (тенджерата).
7. Печете в загрята фурна на 180 градуса за половин час.
Да ви е сладко!