Кой не обича шоколад?
При такова есенно време най-добрият завършек на уикенд вечер може да бъде само чаша горещ шоколад в удобно кресло или на маса със семейството ви!
За две порции от около 200 мл всяка ще ни трябва:
мляко 300 мл
кафе 50 мл
тъмен шоколад 100 грама
захар 4 ч.л.
жълтъци 2 бр
щипка сол
Приготвяме както следва:
1. Разбърквате два жълтъка, захар и щипка сол в отделна купа, не бийте с миксера, а само разбъркайте до хомогенна маса
2.
3. сложете шоколада в млякото . Може да бъде настърган, за да се разтвори бързо и равномерно
4. Изключете огъня и постепенно изсипвайте сместа от жълтъци и захар в млякото непрекъснато и бавно разбърквайте с размах. Ще започне да се сгъстява малко.
5. Предварително сварете кафе по някакъв начин. Ще са му необходими буквално 50 мл, ще оцвети вкуса на шоколада и ще добави насищане към напитката. Изсипете го в съда с млякото и другите съставки. Не спирайте да разбърквате.
* няколко трика, ако напитката не се сгъсти - включете на слаб огън и загрейте напитката, без да спирате да бъркате.
** ако искате много равномерна текстура - отделете още минута и разбъркайте в блендер
Това е всичко - горещ, плътен шоколад! Не се страхувайте от суровите жълтъци. Те практически се "готвят" в млякото. Но не го прегрявайте, в противен случай те могат да се сварят и получавате шоколадов омлет))))
И така, с няколко прости стъпки получаваме страхотен топъл шоколад! Не забравяйте да приготвите бисквитките предварително! Приятна и уютна вечер!