За рецептата използвайте черупките от предварително издухани яйца или черупки от сварени боядисани яйца, но гледайте да ги запазите цели. Боядисайте черупките в различни цветове.
Разбийте всички съставки последователно, освен какаото. Разделете сместа на 2 неравни половини и в по-малката добавете какаото плюс 2 супени лъжици мляко.
В бялата смес добавете настъргана кора от лимон, а в тъмната - кора от портокал.
За да изпразните яйчените черупки: строшете черупката на яйцето откъм върха и обелете участък колкото ширината на палеца. Съдържанието на яйцето изпразнете и използвайте за друга рецепта (например козунак), а празната черупка измийте с хладка вода и я оставете да се отцеди от водата. Може да ги боядисате с боя за яйца, за да са по-пъстри и красиви.
Подредете готовите черупки във формички за мъфини, за да стоят изправени. Ако формата е широка, под яйцето запълнете с алуминиево фолио. Така подредените яйца намажете отвътре навсякъде с олио и ги напълнете с чаена лъжичка от кексовата смес (редувайте тъмна и бяла, за да се нашарят) малко повече от половината и ги сложете във фурната да се пекат около 20-30 минути на 180 градуса. Ще разберете, че са готови, когато се надигнат до отвора и с клечица проверете дали са изпечени - трябва тестото да не залепва по нея.
След като ги извадите от фурната, оставете кексчетата малко да охладят.
По желание поднесете кексчетата с черупката, за да може всеки да си ги обели, или ги обелете и набодете на коктейлни пръчици.
Идея:
Вместо да боядисвате черупките, може да ги оставите бели, а да оцветите кексовото тесто с различни хранителни цветове и да ги редувате, когато пълните черупките. Става още по-ефектно!