Никога няма да сбъркате с тази торта. Може да я приготвите в кръгла форма, но може и в правоъгълна тава с борд, за да я нарежете на пастички. Както и да решите да я направите, ще се получи страхотно. Прекалено вкусна е и никой не се е сдържал да поиска още едно парче.
Ще трябва малко да се потрудите, преди да опитате тази изкусителна наслада, но усилията ви ще си заслужават, гарантираме! Ето нашата рецепта за Сочна торта Черно и бяло:
Двойно шоколадова торта Черно и бяло
Необходими продукти за един блат:
3 яйца
5 супени лъжици захар
3 супени лъжици топла вода
3 супени лъжици брашно
3 супени лъжици какао
1/2 пакетче бакпулвер
За напояване на блата:
50 мл мляко
2 пълни лъжици Нескуик или Нескафе
Необходими продукти за белия крем:
600 мл мляко
5 с. л.
6 с. л. набухвател
2 пакетчета ванилова захар
20 г бял шоколад
150 г масло или маргарин
За шоколадовия крем:
200 г черен качествен шоколад за готвене ("кувертюр")
100 г млечен шоколад
500 мл сладкарска сметана
Начин на приготвяне на блата:
В дълбока купа се счупват три яйца, които предварително са били на стайна температура, след което се разбиват на пяна с електрически миксер. Когато шупнат, започнете постепенно да добавяте захарта и разбивайте докато се разтопи.
Когато сместа побелее и се сгъсти, добавете три супени лъжици гореща вода и продължете да бъркате още малко. В отделна купа пресейте сухите съставки: 3 супени лъжици брашно, 3 супени лъжици какао на прах и половин пакетче бакпулвер. Разбъркайте, за да се комбинират.
Добавете сместа от сухите съставки към разбитите със захарта яйца, след което продължете да разбивате на най-ниска скорост с миксера, докато всички съставки се смесят добре и се получи равномерна хомогенна смес. Намаслете и набрашнете форма 20х30 см.
Може да застлате формата и с хартия, върху леко намазнено дъно. Изсипете кексовото тесто равномерно в подготвената форма, разпределете го и заравнете повърхността. Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса около 20 минути.
Когато блатът е готов (проверете с клечка за зъби), го извадете от фурната и залейте с горещия сироп, за да стане сочен.
За сиропа: Добавете Nesquik/шоколад на прах/или Nescafé по ваш вкус и предпочитания в горещо мляко и просто разбъркайте, за да се разтопи.
Приготвяне на белия крем: от 600 мл мляко отделете няколко лъжици, а останалото мляко сложете в съд на котлона да се загрее на умерена температура. Добавете захарта и разбъркайте, за да се разтвори.
Когато млякото започне да кипи, добавете останалите съставки (без маслото), разтворени в отделеното мляко, и бъркайте непрекъснато няколко минути, докато сместа се сгъсти. Внимавайте да не загорите крема. Към топлия крем добавете начупения на кубчета шоколад и разбъркайте още малко докато се разтопи.
Количеството шоколад може да е по ваш вкус, както и ваниловата захар. Когато сте разбъркали добре крема, го покрийте с прозрачно фолио и го оставете да изстине. Когато е напълно охладен, се смесва с маслото, предварително размекнато на стайна температура.
Разбийте с миксер, докато маслото се поеме напълно в сместа и получите фина, нежна и кремообразна консистенция.
За тъмния крем: сладката сметана се слага в тенджера, след което се загрява на слаб огън. Внимавайте, не трябва да завира, защото ще промени вкуса.
Преди да заври, махнете тенджерата от котлона, след което към горещата сладка сметана добавете двата вида шоколад, начупен на кубчета, изчакайте малко да се разтопят от топлината, след което разбъркайте добре до получаване на хубава шоколадова смес.
Ако искате този крем да е по-сладък, към топлата смес добавете още една-две лъжици захар и бъркайте докато се разтопи (аз не слагам). Трябва да оставите този крем да се охлади първо на стайна температура, а след това в хладилник за поне два часа.
Можете да оставите шоколадовия крем както си е и само да го намажете или да го разбиете с миксер и да получите по-пухкава смес, след което да го сложите в сладкарски шприц и да завършите украсата с него.
Охладеният блат (предварително напоен със сиропа) намажете равномерно по цялата повърхност с напълно охладения бял крем. Загладете добре повърхността. След това залейте с шоколадовия крем и направете украса по избор.