Какво можем да приготвим от картофи? Супи, яхнии, картофени кюфтета, пържени картофи - рецептите са стотици! Но днес имаме за вас една необичайна идея с картофи - картофен бабек . Така ще ви се услади, че вече няма да погледнете купешките полуфабрикати! Ето и рецептата за наденичките от картофи :
Картофени наденички
Продукти:
2 кг картофи
500 г месо
400 г бекон
2 глави лук
4 скилидки чесън
2 чаени лъжички сол
50 г грис
250 мл прясно мляко
1 супена лъжица подправки по избор
4 обвивки за колбаси
черен пипер на вкус
Приготвяне:
Нарежете бекона на кубчета, а месото - на по-големи парчета. Запържете бекона в тигана за минута, след това добавете месото и гответе всичко до готовност. Обелете и нарежете лука на ситно. Добавете лука към месото и гответе до златисто кафяво.
Обелете картофите и ги настържете на фино ренде. Добавете месото и лука към картофите. Опитайте се да отцедите хубаво мазнината от месото.
Също така добавете нарязания чесън, млякото, сол, черен пипер и подправки към картофите, а накрая и гриса. Разбъркайте всичко добре.
Измийте добре обвивките за колбаси и оставете за половин час в разтвор на вода с оцет (1 чаша 9% оцет за 2 литра вода). Изплакнете обилно под течаща вода. Ако не искате да използвате обвивки, можете да си купите специални изкуствени обвивки за приготвяне на колбаси в магазина.
Завържете единия край на обвивката с конец. Напълнете я с приготвената смес, като хубаво уплътнявате. След това завържете и другия край с конец.
Намажете тавичка с растително масло. Подредете парчетата бабек така, че да не се допират. Направете 15-20 дупки по цялата дължина на всеки бабек. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 1,5 часа.
Ето и видео към рецептата: