350 мл вода със стайна температура
2 с.л. мед
300 гр. брашно
1 суха мая (10 гр.)
2 с.л. царевично брашно
щипка сол
олио за пържене
За поръсване:
пудра захар
Всички съставки се слагат в купа и се разбъркват интензивно с лъжица или вилица, а може и с миксер. Сместа се оставя около 30 минути. Готова е, когато се появят мехурчета на повърхността, а тестото е подобно на това за мекици, дори по-течно.
Загрява се мазнината, която трябва да бъде с дълбочина достатъчна, за да не докосват мекиците дъното, докато се пържат. Сместа се разбърква отново и с помощта на две супени лъжици от нея се пуска в загрятото олио - с едната се гребва от сместа, а с другата си помагаме да падне тестото в тигана.
Пържат се, докато получат златисто-жълт цвят или около 2 минути от едната и 2 минути от другата страна. Вадят се с решетъчна лъжица и се слагат върху хартиена салфетка, за да се отцеди излишното олио. Поднасят се с мед, поръсени с пудра захар, а отлични са и с топка сладолед.
Забележка:
За пържене на мекиците най-добре е по възможност да ползвате смес от две мазнини - палмово масло и слънчогледово олио.