Коледните празници, които се празнуват в почти всеки ъгъл на света, са точно зад ъгъла. И навсякъде жителите на определена страна подготвят традиционни ястия и сладкиши. Днес ще ви споделим рецептата за такива домашни сладки , първоначално тръгнали от Германия (Франкфурт). Запознайте се с Bethmaennchen - вкусно коледно печиво под формата на малки бадемово-марципанови топки.
Най- хубавото на това изкушение е, че се подготвя бързо и лесно. "Тайната" съставка тук е розова вода. В Германия можете да си я купите в аптека и в нашите условия понякога е трудно да се намери, затова можете да я замените с няколко капки ванилов или бадемов екстракт. за приблизителна доза 30 бисквитки.
Но ако искате да направите автентичен betmenchen , подгответе сами розовата вода : вземете 3 шепи ароматен чай от розови листенца и изсипете 5-6 чаши вода. Поставете да се вари, докато водата се изпари наполовина. След това изцедете течността чрез цедка и имате вече истинска розова вода.
съставки
марципан 250 g
захар 80 грама
бадеми 120 грам
Яйце 1 брой
Розова вода 3-4 супени лъжици
вода 1 супена лъжица
масло на вкус
подготовка
Вземете около половината от целия бадем (60 грама), поставете го в тенджера, покрийте с вода и го загрейте. След това охладете и обелете бадемите и нарежете всеки наполовина
Омесете тестото от марципан, пудра захар и яйчен белтък. Изсушете другата половина от бадемите, натрошете ги в блендер. Добавете този бадем към тестото заедно с брашното и розовата вода. Разбъркайте до гладка текстура, ако масата се окаже твърде лепкава, добавете още малко брашно. Омесете тестото, обвийте го в фолио и охладете за 1 час.
Извадете тестото и като прилепете малки парчета от него, образувайте малки топчета (2-3 см в диаметър). Поставете ги на лист за печене намазан с масло. Поставете 2-3 бадеми вертикално на всяка "топка" и леко натиснете.
Разбийте жълтъка с малко вода и намажете всяка бисквитка. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 15-20 минути.
Вашето коледно вълшебство е готово