Рецепти за мекици - колкото искаш! И със сода, и с мая, все са вкусни! Но днешната ни рецепта е по-специална - тези бухват тройно царски мекици при пърженето и стават пухкави и въздушни. А причината е в двата вида набухвател вътре - содата и маята.
Царски мекици
Продукти:
250 мл прясно мляко
250 мл кисело мляко
2 яйца (по-големи)
1 ч.л.захар
1/2 ч.л.сол
1 ч.л.сода бикарбонат
25 гр.прясна мая
1 к.л.суха мая
800 гр.брашно (или колкото поеме)
Приготвяне:
Първо угасете содата в киселото мляко и оставете за няколко минути, за да се активира (да шупне).
Изсипете по-голямата част от брашното на кухненския плот и оформете в средата кладенче. Добавете всички продукти в средата и замесете меко и нелепящо тесто, като добавяте още брашно по необходимост.
Прехвърлете тестото в голяма купа, завийте с памучна кърпа и оставете за 1-2 часа да втаса.
Щом тестото е готово, загрейте достатъчно олио в тигана. Намажете ръцете с мазнина и късайте големи парчета тесто. Разтеглете ги, но така, че да не станат много тънки мекиците.
Пускайте тестото в сгорещената мазнина и изпържете мекиците от двете страни до златисто.