Бобовите растения са неразделна част от гръцката кухня. Разбира се, най-популярен е бобът, който може да се приготви с месо, яйца или други зеленчуци. Предложената днес рецепта за боб е безумно популярна в гръцките таверни! Представлява едри бобени зърна, запечени със зеленчуци и вкусен доматен сос.
Това е наистина страхотно, богато на протеини ястие, което е чудесна алтернатива по време на постите, а и не само. Може да се сервира като самостоятелно ястие, гарнитура или дори мезе с напитки.
Боб по гръцки
Продукти:
500 гр. едър бял боб
2-3 скилидки чесън
2 моркова
1 чушка
1 парче корен от целина
2 домата
2 супени лъжици доматено пюре
100 мл зехтин
сол на вкус
черен пипер (смлян) на вкус
захар на вкус
Приготвяне:
Измийте и залейте боба с вода от вечерта, оставете го да кисне цяла нощ.
Отцедете цялата течност от зърната и ги поставете в дълбока форма за печене.
Загрейте олиото в дълбок тиган. Там запържете нарязания на полумесеци лук и накълцания чесън, докато омекнат. Добавете ситно нарязани моркови, накълцана чушка и корен от целина. Оставете да къкри около 7 минути. Добавете обелените и нарязани домати, изсипете доматеното пюре и добавете щипка захар, сол и черен пипер на вкус. Добавете чаша вода, покрийте с капак и оставете да къкри около 15 минути.
Залейте боба със задушените в соса зеленчуци, покрийте формата за печене с фолио и поставете във фурната, загрята до 170 градуса, печете 40 минути. След това време отстранете фолиото и печете още половин час. Проверете зърната: ако те все още не са меки и течността се е изпарила, добавете малко гореща вода и гответе допълнително.
Голяма вкусотия!