Това е любимият сладкиш на повечето домакини, защото се приготвя наистина бързо и лесно, а вкусът е изключително неустоим. „С тази торта ще забравите за еклерите, топи се в устата“, казва Валентина, авторката на рецептата.
Приготвя се със замразени малини (може и пресни, ако е сезонът), но можете да използвате и други плодове. Ваниловият крем я прави перфектен, а корите са толкова тънки, че дори не ги усещате на вкус. Ето какво ви трябва за невероятната Еклерова торта с малини и ванилов крем :
Еклерова торта с малини и ванилов крем
Продукти за ваниловия крем:
- 1 л прясно мляко
- 3 ванилови пудинга
За втория крем:
- 250 г масло или маргарин
- 200 г пудра захар
- 3-4 с. л.
За тестото:
- 200 мл вода
- 125 г масло или маргарин
- щипка сол
- 200 мл брашно (1 чаша)
- 5 яйца
Приготвяне:
Изсипете част от млякото за пудинга в тенджера. Включете котлона на средна температура, докато млякото заври. Останалото мляко изсипете в по-дълбок съд, в който предварително сте изсипали пудинга от 3-те пакетчета. Разбъркайте с телена бъркалка, докато се разбият бучките.
Когато млякото се загрее, на тънка струя се налива сместа с пудингите и се намалява температурата на котлона. Варете пудинга при непрекъснато бъркане до сгъстяване на крема. Когато получите желаната плътност, свалете от котлона и покрийте със стреч фолио, за да не се образува коричка.
В друга тенджера се наливат 200 мл студена вода и се добавят 125 г масло/маргарин и щипка сол. Включете котлона на слаб огън и оставете всичко да се разтопи и да се вари леко. Когато маргаринът/маслото се разтопи, добавете 200 гр. брашно и бъркайте интензивно. Когато сместа се оформи на тесто, оставете да изстине. Тази част трябва да има гъста консистенция.
Към охладеното тесто добавете едно по едно 5 яйца и постепенно ги разбийте с миксер. Когато получите еднородно тесто, изсипете го в голяма тава, постлана с намазнена хартия за печене. Ако желаете може да разделите сместа на две равни части, за да не се налага да режете корите.
Печете в загрята фурна на 200 градуса около 10-15 минути.
ЗА ВТОРИЯ КРЕМ: Прецедете малините, след което ги прехвърлете в тенджера да се варят. Ако използвате пресни малини, пропуснете този процес. Към малините се добавят 4-5 лъжици захар и нишестето, размито в малко вода.
Сварете до консистенцията на течна заливка, след което добавете нишестето и варете до получаване на еднороден крем. В отделен съд разбийте маслото с пудрата захар. Разбъркайте го в охладения ванилов пудинг на хомогенна смес. В отделна купа разбийте до твърдост сладкарската сметана.
Към ваниловия крем се добавят 2 супени лъжици от сладката сметана и се разбиват с миксер. Останалите запазете за украса. Разрежете кората на две и я сложете в голяма чиния.
ПОДРЕЖДАНЕ НА ТОРТАТА: кора, ванилов крем, малинов крем, сметана, втора кора, пудра захар.
Сложете тортата в хладилника за 1 час да стегне малко, след което я поднесете с чаша кафе.
Да ви е сладко!