250 гр. маслени бисквити
100 гр. масло
1-1,5 кг. тиква
200 -250 мл прясно мляко
70 гр. захар
2 супени лъжици брашно
1 яйце
По желание: подправка за коледни бисквити
Освен това:
2 супени лъжици маскарпоне
50 мл сметана
Тиквата се вари, след това се намачква на пюре. Към пюрето се добавят захарта, млякото, брашното, яйцето и по желание малко подправки за коледни бисквити. От съставките се прави хомогенна смес.
Бисквитите се смилат и в тях се добавя разтопеното масло.
Бисквитената смес се поставя на дъното на съда за печене и се притиска, за да се оформи кора. Отгоре се разпределя сместа с тиквата и се пече в предварително загрята фурна на 220 градуса.
Сметаната се разбива на сняг и към нея се добавя Маскарпонето. Така приготвеният крем се намазва върху охладения пай.
От пая се получават 7-8 парчета. Пече се във форма за торта с диаметър 30 см.